Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mina egna döttrar var med” – hör Jamal El-Haj (S) om den kritiserade konferensen. Foto: SVT

El-Haj på gamla bilder med Hamas-kopplad man

Uppdaterad
Publicerad

Den omskrivna S-politikern Jamal El-Haj menar att han inte visste vem Amin Abu Rashid, ordföranden med starka Hamaskopplingar, var innan den kritiserade Palestinakonferensen i maj förra året. Nu uppdagas gruppbilder där männen syns på en Palestinakonferens 2017, rapporterar Aftonbladet.

Jamal El-Haj intervjuades av Aktuellt i veckan efter en tids tystnad. Han uttalade sig om turerna och svarade på kritiken efter att ha medverkat på en konferens i Malmö där ordförande anklagats för samröre med Hamas.

– Min identitet i Palestinafrågan är väldigt stark. Konferensen var i min stad och det skulle vara felaktigt av mig att inte delta i en sådan konferens, sa El-Haj.

Han sa vidare att han fördömer Hamas och tillägger att han skrivit både motioner och debattartiklar mot terrorism under åren.

Bilderna publicerades på Amin Abu Rashids privata Facebook-konto under 2017 och på ett Facebookkonto tillhörande European Palestinians conference 2019.

Amin Abu Rashids privata Facebook-konto 2017. Foto: Facebook

”Känner inte alla jag tagit bild med”

El-Haj hävdar att han inte pratade med Abu Rashid förrän i februari i fjol.

”Eftersom jag är kommunpolitiker sedan många år tillbaka och riksdagsledamot sedan 2016 händer det ofta att folk vill ta bild med mig. Det innebär inte att jag känner alla som jag tagit en bild med. Eller som deltar på palestinska sammankomster tillsammans med mig”, skriver Jamal El-Haj i ett mejl till Aftonbladet.

Amin Abu Rashid sitter nu häktad i Nederländerna misstänkt för att ha samlat in många miljoner till den terrorstämplade Hamas.

Baudin: Vad man gör påverkar möjligheten för nya förtroenden

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin säger i en intervju med SvD, som publicerades under lördagen, att han fortfarande inte tycker att han skulle ha gått till Palestinakonferensen. H

– Han är riksdagsledamot i Sveriges riksdag, han representerar oss socialdemokrater. Gör vi en rekommendation att man inte ska gå dit, då ska man inte gå dit.

SVT Nyheter söker Jamal El-Haj.

European Palestinians Conference konto från 2019. Foto: Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.