Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) om hotens konsekvenser. Foto: SVT

Ministern: Jag vill vara tydlig – Sveriges socialtjänst kidnappar aldrig barn

Uppdaterad
Publicerad

Desinformationskampanjen mot socialtjänsten har fått fäste i Sverige av tongivande aktörer i sociala medier, bland annat på plattformen TikTok. Nu går ansvarig minister ut och dementerar anklagelserna bestämt.

– Jag vill vara väldigt tydlig: svensk lagstiftning diskriminerar varken kön eller religion – Sveriges socialtjänst kidnappar aldrig barn, säger Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjänstminister till Aktuellt.

Nyligen kunde SVT avslöja att kampanjen mot socialtjänsten, som går ut på att myndigheten kidnappar barn, fått ny fart på den populära plattformen Tiktok. Retoriken har skruvats upp och socialtjänsten utsätts för både hat och hot. Chefer vittnar om hur handläggare filmas och hängs ut.

Socialförvaltningen Nordost i Göteborg, som har gjort en polisanmälan efter SVT:s publicering, benämner uppmaningarna som “hot mot demokratin”.

– Vi kidnappar inte barn i Sverige. Vi har en lagstiftning som skyddar barn, och det måste vi stå upp för. Den dagen vi sviker det, då sviker vi också det som är kopplat till rättsstaten principer och ett demokratiskt samhälle – där barnen äger rätt till ett fullständigt skydd, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR, som bland annat organiserar socialsekreterare.

Hela samtalet i Aktuellt hör du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.