Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren beskriver de gängkriminellas sprängningar som ”ett stort varigt sår på samhällskroppen”. Foto: SVT

Gängexperten om sprängningarna: ”Som ett stort varigt sår på samhällskroppen”

Uppdaterad
Publicerad

Bara sedan årsskiftet har det varit flera skjutningar och tio sprängningar i landet – något som gängexperten Gunnar Appelgren menar beror på att vi just nu befinner oss på en så kallad vågtopp när det gäller våld.

– Risken att oskyldiga kommer till skada har ökat när man använder automatvapen och även sprängämnen, eftersom det är svårare att kontrollera.

De senaste veckornas kraftiga eskalering av grova brott i Stockholmsområdet har fått polisen att inleda en särskild händelse för att hantera och bryta konfliktsituationerna som beskrivs pågå mellan flera olika kriminella nätverk samtidigt.

– Man spränger och skjuter för att tvinga fram varandra, sade kommenderingschef Hanna Paradis på en pressträff vid lunchtid på fredagen.

Våldsvågen i Stockholm

Senare, på fredagskvällen, kom larm om ytterligare två misstänkta skottlossningar, först en vid ett flerfamiljshus i Fruängen i södra Stockholm och sedan en i Solna – där en man dog.

Antalet mordförsök går i vågor

Enligt Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och expert på gängkriminalitet, beror våldet vi ser just nu på att vi är uppe på en så kallad vågtopp.

– Vi har tittat på mord och mordförsök i Stockholm mellan 2010 och 2020. Där ser vi att våldet och försöken att mörda varandra går i vågor. Kanadensisk forskning säger likadant, säger han och fortsätter:

– Så just nu är vi uppe på en vågtopp och det är de här konflikterna som driver våldet. Ju fler konflikter vi har samtidigt, desto större blir den här vågtoppen som då sätter skräck i boende och de som arbetar i området.

Natten till fredag inträffade även ytterligare ett sprängdåd – det tionde i Sverige bara sedan årsskiftet. Enligt Appelgren finns det en skillnad på hur just sprängningar påverkar samhället jämfört med skjutningar.

Se gängexperten förklara hur sprängningar påverkar samhället i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet