Juan Guido samtalar med en soldat under tisdagen. Militär har tidigare kastat tårgas i Caracas under upploppen. Foto: TT/Carlos Garcia Rawlins

USA uttrycker stöd för Juan Guaidós maning till uppror

Uppdaterad
Publicerad

USA uttrycker sitt stöd för oppositionsledaren Juan Guaidó och hans uppmaning om en militärkupp. Men Spanien säger att Venezuela behöver val och inte en militärkupp, enligt den brittiska nyhetsbyrån Reuters. Utrikespolitiska institutets expert Mikael Wigell säger att militären avgör hur det kommer att sluta.

USA säger att man stödjer oppositionsledaren Juan Guaidó och hans uppmaning om en militärkupp.

– Vi är med dig, hälsar USA:s vicepresident Mike Pence.

Krisen i Venezuela

USA:s president Donald Trump skriver så här på Twitter:

”Jag följer situationen i Venezuela och USA stöttar invånarna i Venezuela och deras frihet”.

Venezuelas utrikesminister svarar och säger att ”kuppförsöket är planerat av Washington”, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fler länder reagerar

Brasilien stöttar Juan Guaidó och ber andra länder att hjälpa honom. Mexiko säger att man är orolig för våldsamheter.

Turkiet kritiserar oppositionen i Venezuela och Rysslands utrikesdepartement anklagar Guaidó för att underblåsa våld.

Även Kubas president Miguel Díaz-Canel fördömer kuppförsöket. ”Förrädarna har ställt sig i spetsen för denna subversiva rörelse och använder soldater med tunga vapen i ett offentligt område i staden för att skapa panik och terror”, twittrar han.

Spanien stödjer inte

Kort efter uppgifterna om en kupp i Venezuela sa Spanien att man inte stödjer en militärkupp i Venezuela. Spanien anser dock att oppositionsledaren Juan Guaidó är Venezuelas ”legitima ledare”.

På tisdagen sa Guaidó att han har inlett den ”sista fasen” i sin plan att driva bort president Nicolas Maduro från makten.

Guaidó manar befolkningen och militären att stödja honom i maktövertagandet.

– Vi tvekar inte om att lösningen för Venezuela måste komma hand i hand med val. Spanien stödjer inte någon militärkupp, sa Isabel Cela som är talesperson för den spanska regeringen, enligt den brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Militären avgör

Militären avgör om Juan Guaidó kommer att störta president Nicolas Maduro, bedömer Mikael Wigell, docent vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, enligt TT.

– Militären har en nyckelposition, det vet både Maduro och Guaidó.

Samtidigt kontrollerar den sittande presidenten flera paramilitära styrkor som om de används kan leda till våldsamheter, uppger Mikael Wigell.

– Flera av de paramilitära grupperna är våldsamma och det finns mycket vapen i landet. De kontrollerar även stora områden, inte minst runt huvudstaden Caracas, säger Mikael Wigell till nyhetbyrån TT.

FN manar till lugn

FN-chefen, António Guterres, uppmanar båda sidor att göra allt för att undvika våld.

– FN står i kontakt med bägge sidor och det är inte Guterres uppgift att ta ställning för den ena eller andra sidan, säger FN-talesmannen Stephane Dujarric.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet