Gustav Fridolin (MP). Foto: TT

Språkrören: Hon kämpade för en bättre värld

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet sörjer sin före detta kollega Zaida Catalán som mördades under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa. Gustav Fridolin kräver att de ansvariga för hennes död ställs inför rätta. Han beskriver henne som en ovanlig politiker. – En enorm energi, alltid på språng, säger han.

I måndags hittades den 36-åriga svenskan Zaida Catalán död i Kasairegionen i Kongo-Kinshasa efter att ha blivit kidnappad den 12 mars. Hon ingick i en expertgrupp från FN:s generalsekretariat som hade till uppgift att övervaka FN-sanktionerna mot landet.

På tisdagskvällen bekräftade FN att Zaida Catalán var död.

Läs mer: Kidnappad svenska hittad död

Sann förebild

I ett gemensamt uttalande skriver Fridolin och Isabella Lövin att de känner stor tacksamhet för Zaida Cataláns arbete för Miljöpartiet.

”Hennes uppdrag i DR Kongo var talande för hennes drivkraft att kämpa för en mer rättvis värld. Hennes engagemang för de mänskliga rättigheterna och särskilt kvinnors och flickors rättigheter var grundmurat och tog henne till Afghanistan, Palestina och nu till DR Kongo på olika uppdrag.”

De skriver att ”hon är en sann förebild och det ljusa minnet av henne ska vi vårda ömt.”

Stor sorg

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin var under två år språkrör för Grön ungdom tillsammans med Zaida Catalán.

– Det är så klart med mycket stor sorg som vi tog emot den här bekräftelsen i natt, efter två veckor då man kastats mellan hopp och förtvivlan. Jag kan inte ens börja att förstå hur fruktansvärt det här känns för Zaidas närmaste, säger han till SVT Nyheter.

Dödsbeskedet var svårt att ta in.

– Det är klart att vi hela tiden har hoppats att hon ska återfinnas vid liv och komma tillbaka och fortsätta sitt arbete. Det blir ju så att många rykten läggs på varandra, det är svårt att veta exakt vad som stämmer, så när de första uppgifterna började cirkulera i går kväll tror jag inte att någon av oss riktigt ville tro på det förrän bekräftelsen kom från FN.

Han beskriver Zaida Catalán som en mycket ovanlig politiker.

– En enorm energi, alltid på språng. Det fanns alltid mer som skulle uträttas. Hon hade verkligen bestämt sig, sin tid på jorden skulle hon använda till att göra det här till en lite rimligare plats.

Läs mer: MP: Hon kämpade för en bättre värld

Händelsen ska utredas

Gustav Fridolin säger att Sverige kommer att jobba för att säkerställa att FN och Kongo-Kinshasa verkligen utreder händelsen, så att det står klart exakt vad som skett och att ansvariga ställs inför rätta.

– Det är så oerhört viktigt, precis som António Guterres (FN:s generalsekreterare) beskrev det i natt, att det finns människor som gör de här svåra, viktiga och farliga arbetsuppgifterna. Och då är det avgörande att det inte finns en kultur av straffrihet runt attacker mot biståndsarbetare eller FN-personal.

Läs mer: Löfven tar beskedet med sorg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.