• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Se grafik över den förändrade opinionen i bildspelet. Foto: TT. Grafik: SVT.

Stadigt ökande väljarmissnöje med decemberöverenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet med decemberöverenskommelsen ökar bland alliansens väljare, visar en Sifo-undersökning som SVT Nyheter har tagit del av. Nästan varannan alliansväljare säger nu att det var fel att ingå överenskommelsen med regeringen.

Det var strax efter jul som decemberöverenskommelsen ingicks mellan regeringen och alliansen. Alliansens budget hade vunnit över regeringens, och statsminister Stefan Löfven var dagar från att formellt utlysa nyval.

Nästa vecka kommer överenskommelsen att testas för första gången, då regeringen lägger sin vårändringsbudget. Med tiden har väljarnas nöjdhet med överenskommelsen minskat, visar en opinionsundersökning från TNS Sifo.

Decemberöverenskommelsen

Rödgröna mer positiva

I december tyckte 56 procent av väljarna att det var rätt att ingå överenskommelsen. I dag har stödet sjunkit till 40 procent.

– De rödgröna väljarna tycker att det är helt rätt, där finns det väldigt liten tveksamhet, men bland alliansväljarna har det skett dramatiska förändringar sedan decemberöverenskommelsen. Då var en majoritet positiva, nu har det svängt om till ett flertal som är emot, säger Toivo Sjörén, prognoschef på TNS Sifo.

Splittring bland alliansväljarna

I december tyckte 56 procent av alliansväljarna att det var rätt att ingå överenskommelsen. Nu i april tycker bara 29 procent att det var rätt. Nästan varannan alliansväljare, 43 procent, tycker decemberöverenskommelsen var fel. Dessutom tycker lika många, 43 procent, att överenskommelsen är odemokratisk.

– Allianspartierna har inte lyckats förklara för sina väljare varför de har ingått den här överenskommelsen. Det har snarare blivit tvärtom, den diskussion som har funnits har snarare vunnits av de som är emot, säger Toivo Sjörén.

Tror du man kommer att få en klyfta mellan allianspartierna här?

– Vi har sett en ökande klyfta, det är tydligt. Centerväljarna är inte så upprörda, medan kristdemokratväljarna är väldigt upprörda, säger Toivo Sjörén.

M: ”Risken för ett fortsatt kaos är inte gynnsam”

Moderaternas gruppledare i riksdagen Jessica Polfjärd säger till SVT att decemberöverenskommelsen behövs även om väljarna är missnöjda.

– Jag tror att det är en blandning. Vi börjar se resultatet av regeringens politik, och jag tror att man också är besviken över valresultatet som gjorde att alliansen inte kunde fortsätta i regeringsställning, säger Jessica Polfjärd (M).

Hur missnöjda kan era väljare bli utan att ni måste reagera?

– Vi tycker fortsatt att man behöver en spelplan för svensk politik. Vi såg hur hösten var, när det var politiskt kaos och risken för ett fortsatt kaos är inte gynnsam vare sig för politiken eller för Sverige.

FAKTA: Decemberöverenskommelsen

Målet med överenskommelsen är att säkerställa att en minoritetsregering kan regera:

  • Den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram.
  • En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget.
  • Utbrytningar i budgeten ska inte vara möjliga.
  • Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal: försvaret, energifrågan och pensionerna.
  • Överenskommelsen tillämpas för första gången i samband med att regeringen nu i april 2015 lägger fram vårpropositionen.
  • Överenskommelsen gäller till och med valdagen 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet