Foto: TT

Läkare varnar: Stafettläkare ökar risken för feldiagnoser och vårdskador

Uppdaterad
Publicerad

Många stafettläkare som jobbar tillfälligt ökar risken för vårdskador. Det konstaterar chefsläkaren Roger Larsson i Dalarna och får medhåll från IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Igår rapporterade SVT Nyheter att en kvinna med cancer fick vänta åtta månader på rätt diagnos. Landstinget i Dalarna har anmält sig själv för att ha utsatt kvinnan för allvarlig vårdskada.

Roger Larsson, chefsläkare på division primärvård i Dalarna, menar att många stafettläkare som jobbar tillfälligt ökar risken för vårdskador.

– Brist på personal gör att vi måste ta in stafettläkare vilket gör att patienten får många olika läkare. Det här gör i sin tur att färre ifrågasätter den första diagnosen. Det här ökar definitivt risken för feldiagnoser. Personalläget gör att både personal och patienter påverkas.

Störst problem i Dalarna och på Gotland

Han känner till flera andra fall där vårdskador har uppstått på grund av allt för hög personalomsättning och han menar att problemet är nationellt, men som störst i Dalarna och på Gotland, där det finns många lediga läkartjänster som inte kunnat tillsättas.

– De allra flesta stafettläkare har en korta uppdrag, en vecka är inte ovanligt. Det är klart att man då inte har någon möjlighet att följa upp en patient. Istället blir det kanske någon annan stafettläkare som följer upp. Ur patientsynpunkt är det mycket bättre med en och samma läkare, säger han.

Vad kan man göra som patient om man får träffa väldigt många olika läkare?

– Man är ganska utsatt i den situationen. Man kan framföra synpunkten, men om den läkaren inte är i tjänst går det inte att göra något. Det är åtskilliga patienter som upplever detta.

Vad kan ni göra för att minska riskerna?

– Vi har ett uttalat mål att vara kvitt ”hyrläkarberoendet” på sikt. Självklart kan det behövas hyrläkare för kortare vakanser, men helst av allt vill vi klara oss på egen anställd personal. Vi vill göra det mer attraktivt att vara anställd, men det är ett långsiktigt arbete.

IVO ser flera problem med hyrläkare

Även IVO, inspektionen för vård och omsorg, konstaterar att bristen på fasta läkare kan vara en fara för patientsäkerheten.

Förra året granskade IVO 21 vårdcentraler i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion. Samtliga landsting där fick krav på sig att stärka bemanningen både på kort och lång sikt och IVO menar att problematiken är nationell.

IVO konstaterade då att hög personalomsättning bland annat gör att patienter riskerar hamna mellan stolarna, att hyrläkare inte får den introduktion som krävs för ett patientsäkert arbete.

“IVO får inte i tillräcklig utsträckning kännedom om legitimerad personal som inte fungerat tillfredsställande, och som i vissa fall har bedömts vara en fara för patientsäkerheten.”, skriver IVO i en rapport.

LÄS MER: Dyra läkare med sämre kontroll

LÄS MER: Hyrbolag säljer ännu dyrare läkare genom dotterbolag

LÄS MER: Notan för hyrpersonal fortsätter öka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.