Cecilia Fall svarar på dina frågor. Foto: Moa Frygell/SVT

Läs chatten om sköldkörteln

Publicerad

Cecilia Fall, överläkare i endokrinologi, svarar på era frågor om sköldkörteln i Fråga doktorns chatt.

Se programmet i SVT Play

Svar på vanliga frågor

Vad är sköldkörteln och var sitter den?

Vad styr sköldkörteln?

Sköldkörteln och graviditet

Vad är symptom på sköldkörtelsjukdom?

Vilka läkemedel finns mot sköldkörtelsjukdom?

Orsakar sköldkörtelsjukdom andra sjukdomar?

Kan sköldkörtelcancer komma tillbaka?

Hur påverkar klimakteriet sköldkörtelsjukdom?

SVT rapporterade · Chatta om sköldkörteln

18.29
Varför skriver vissa läkare ut NDT? Licenspreparat är inte det godkänt på vetenskaplig basis?
Mvh Eva
När det gäller NDT saknar vi vetenskapliga evidens avseende dess effekt. Man kan inte heller garantera vilka ingående ämnen som finns eller styrka av ingående hormoner. 
 
Vänliga hälsningar, 

Cecilia 
18.30
jag har knöll struma -kan det på verkar synen om inte proverna är bra-sen blir jag anfådd när jag går
Överfunktion av sköldkörteln beroende på att man bilder tyroideareceptor antikroppar (så kallad Graves tyreotoxikos) kan även påverka ögonmuskeler. Knölstruma är ofta inte samma sak som Graves tyreotoxikos men man kan inte utelsuta förkomst av antikroppar om man inte kontrollerar ett blodprov. Jag skulle rekommendera att du söker läkare för ett mottagningsbesök och blodprovstagning .
 
Vänliga hälsningar, 
 
Cecilia
18.30
Hej, jag har en lite annorlunda fråga som jag misstänker kan ha att göra med Sköldkörteln.
Jag har fått diagnoser såsom Fibromyalgi (2016) samt ME/CFS (2018) har sedan tidigare måttligt högt blodtryck som medicineras med Candesartan 8 mg/dag. Har även astma sedan tonåren. Är tyvärr sjukskriven sen många år och vill inget hellre än att bli frisk och komma tillbaka till mitt arbete.
Nu till min fråga:
Efter en dubbelsidig lunginflammation (Influensa) för cirka 2 år sedan började jag få höjda CRP och SR. Därför skickade min läkare mig först på Ultraljud Buk, då de inte kunde utesluta Fokala förändringar i Levern. Därefter skickades jag på DT Lever med kontrastvätska (Hösten 2019). Inga fokala förändringar hittades enligt DT.
Till min förvåning försvann alla mina symptom direkt efter avslutad DT, symptom som jag haft i kroppen som hänger ihop med Fibromyalgi, ME/CFS och högt blodtryck. Förbättringen höll i sig ca 3 veckor och nu börjar nästan alla symptom som jag tidigare haft komma tillbaka, tyvärr.
Jag själv funderar om det kan hänga ihop med kontrastvätskan som jag fick i samband med DT.
Till saken hör att jag har underfunktion i släkten (min mamma, min mormor, min morfars bror samt kusin).
Därför undrar jag om det kan vara så att Jodet som finns i kontrastvätskan har påverkat min Sköldkörtel på något vis?
Jag har tagit alla sköldkörtelprover ett flertal gånger under årens gång och de har varit bra förutom en gång då jag hade 135 TPO-ak (2017).
TSH: Inom ref. värde
T3: Inom ref. värde
T4: Inom ref. värde, men om t.ex. nedre referensvärdet är 12 då har jag legat på 13 och så har det varit under de senaste åren.
Jag är även utredd på Reumatologen och har inte någon reumatisk sjukdom.
Vänliga hälsningar
Susanne
Hej Susanne!
Jod kontrast kan påverka sköldkörtelfunktionen men det är ovanligt då man ger små mängder vi DT undersökningar. Blodproverna tyder även på att sköldkörtelhormonvärdena ligger bra. Enstaka värden utanför referensområdet som sedan normaliseras betraktas inte som sjukligt. 
Vänliga hälsningar, 

Cecilia
18.44
Förstår inte att många läkare är så negativa när det gäller liothyronin . Själv så var det den medicinen som gjorde att jag kom upp i T3 och därmed fick bort många av symptomerna.
När det gäller kombinationsbehandling med liothyronin och levothyroxin så finns inga bra långtidsstudier, eller studier med större antal deltagande - vi saknar helt enkelt tillräckligt med kunskap om den här behandlingen är bättre än enbart levothyroxin. Det är idag inte rekommenderat som ett förstahandspreparat enligt vare sig de Europiska eller Amerikanska riktlinjerna. 
18.44
Rekommenderar du Cecilia att man går på årliga kontroller? Jag har ätit Levaxin i många år (hypotyreos) men blir aldrig kallad utan får ringa och be om/tjata för att få ta prover för att ha koll
Ja - jag rekommenderar at tman går på årliga kontroller åtminstone de första åren. Har man ätit levothyroxin i flera år och proverna har varit stabila och patienten mår bra kan jag tänka mig glesa ut kontrollerna. 
 
Vänliga hälsningar, 

Cecilia
Vänliga hälsningar, 
 
Cecilia 
18.45
Jag är 52 år och problem att min sköldkörtel på vänstra lobens nedre del växer. Den är nu 3,1x4,6x5 ,7 cm för ett halvårsedan var den2x4x4 cm. Den trycker på luftrören och känns ibland. Tycker du att jag ska operera bort min sköldkörtel? Kan man bara operera bort vänstra sidan? Måste jag gå på medicin efter operationen? Mina värden är bra på provtagningen.
Hej!
Jag rekommenderar att du vänder dig till vårdcentralen som antingen kan remittera dig till en endokrinkirurg för fortsatt undersökning diskussion eller som själv kan konsultera en endokrinkirurg. En knöl på sköldkörtel som växer ska undersökas. 
Vänligen, 
 
Cecilia
18.46
Hej, jag har haft väldiga problem med 100-tals negativa symtom och kraftigt försämrad livskvalité. Ändrat dos Levaxin och T3 säkert 60-talet gånger under en fem års period. När jag hade våldsam hjärtklappning sökte jag akut på Karolinska och fick sedemera komma till en professor i endokrin som tog tag i min extremt svårinställda medicin. De kom fram till att jag hade analytisk interferens. Ingen reagerade på VC om att medicinerna inte gick att ställa in som man kunde förvänta sig. Denna avvikelse bort man utreda mycket snabbare!! Har haft ett helvete! Vill bara sprida kunskapen!
Hej!
 
Tråkigt att höra att det tog lång tid för dig att få hjälp. Den allmänna rekommendationen är att om man som primärvårdsläkare stöter på problem med att ställa in medicinering så får man gärna ringa eller skriva remiss för att konsultera endokrinolog. Vi upplever också att vi får många såna remisser och välkomnar en sådan dialog. 
 
Vänliga hälsningar, 

Cecilia
18.46
Hej! Mina TPO-ak värden är alldeles för höga över 4000, har ätit Levaxin i flera år, undrar nu om det finns någon behandling för att att minska antikropparna i blodet? Är orolig för att få ytterligare kroppsliga besvär.
Hej!
Det finns få studier som visar att TPO-antikroppar i sig har en egen effekt. Är du orolig så skulle jag ändå föreslå att du söker läkare så du får ställa dina frågor i lugn och ro. 
 
Vänliga hälsningar, 
 
Cecilia
18.46
Programmet handlade väldigt lite om överproduktion. Jag har konstaterad överproduktion (äter ingen medicin än) jag är ofta varm o emot all fakta så går jag sakta upp i vikt ändå. Skulle vilja veta mer om vad man själv kan göra, vilka mediciner som finns mot överproduktion, finns det råd att göra i vardagen o tex mat.?
Hej Gun-Britt!
Jag programmet var framför allt inriktat mot underproduktion. Överproduktion är oftast beroende på en förekomst av antikroppar mot tyroideareceptor hormon eller att delar av sköldkörteln börjar producera för mycket hormon av sig själv. Behandlingen vi ger är antingen radiojod, tabletter eller mer sällan operation. Jag föreslår att du tar upp och ber din läkare att diskutera olika behandlingar. Det finns mig veterligen inget du själv kan göra vad gäller livsstil som påverkar detta. 
 
Vänliga hälsningar, 

Cecilia
18.50
Hej,
Jag har hypotyreos/hashimoto sedan 2015.
Har inte mått bra sedan dess och har provat levaxin, lio, armour thyroid och har nu euthyrox +lio nu men mår fortfarande inte bra. Jag har börjat med Östrogen-divigel och progesteron-utrogest sedan augusti i år och undrar nu om dom preparaten försämrar upptaget av sköldkörtelmedicinen?
Senaste proverna visar att mitt TSH har gått upp från 0,38 till idag 4,1 så något gör att det blivit sämre, har mer tinnitus i öronen och det brukar vara ett symtom att något inte är bra !!
Hej Susanna!
Mig veterligen påverkar inte östrogen eller progesteron upptaget eller metabolismen av levaxin i någon större utsträckning. Det är, som vi diskutrar i programmet, också viktigt att försöka utröna andra orsaker till att man inte mår bra. Föreslår att du tar upp dina frågor med din läkare och att ni tillsammans försöker kartlägga dina symtom. 
Vänligen, 

Cecilia 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet