“Jag har avslutat alla kontakter med städfirman”, skriver Andersson i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Före detta statsministern anlitade städfirma utan kollektivavtal

Uppdaterad
Publicerad

Städfirman som anlitats för att städa statsminister Magdalena Anderssons privata hus hade inte kollektivavtal, uppger städbolagets vd för Expressen.

Före detta statsministern säger i en kommentar till SVT Nyheter att företaget flera gånger svarat ja på frågan om man har kollektivavtal.

”Även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer”, säger Magdalena Andersson i en skriftlig kommentar.

Det var den 21 december då polisen larmades till före detta statsministerns villa i Nacka, efter att en städfirma av misstag utlöst ett inbrottslarm, enligt uppgifter till Expressen. När polisen kom till platsen visade det sig att en kvinnlig städare där saknade uppehållstillstånd och var efterlyst.

Händelsen har väckt starka reaktioner, och det har ifrågasatts företag som arbetar hos Andersson kontrolleras.

Vd:n för städbolaget uppger för Expressen att han ibland hyr in personal från två olika företag. Han säger att han litar på företagen och inte brukar kolla upp personalens bakgrund. Enligt vd:n finns inget kollektivavtal.

Andersson: Har sagt att de har kollektivavtal

Före detta statsminister Magdalena Andersson menar att frågan om kollektivavtal har ställts.

“Jag har avslutat alla kontakter med städfirman. De har vid flera tillfällen svarat jakande på frågan om de har kollektivavtal”, skriver Andersson i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Vd:n för det anlitade städbolaget dömdes 2010 i kammarrätten till skatteböter på närmare 600 000 kronor för ett upplägg med bluffakturor, visar en dom som SVT tagit del av.

”Noggrann med att det ska vara ordning”

Magdalena Andersson menar att händelsen i stort kring städbolaget visar på ett problem som hon “länge har pekat på”. 

“Som många andra svenskar är jag noggrann med att det ska vara ordning och reda på de tjänster jag köper. Men att även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer och det visar att vi måste fortsätta genomföra ännu fler politiska åtgärder för att bekämpa olika former av fusk”, skriver statsministern. 

Pia Bergman, Skatteverkets expert på ekonomisk brottslighet, säger till Expressen att Magdalena Andersson inte har brutit mot några regler när en person som arbetade svart städade i hennes bostad.

– Däremot skulle jag som jobbar på Skatteverket och ser de här uppläggen säga att Magdalena numera är lagstiftare. Det lagstiftaren ska se över är den här typen av möjligheter att runda hela systemet och ändå genom statliga medel få rut- och rotavdrag.

SVT Nyheter har varit i kontakt med städfirmans ägare angående kollektivavtalet, som inte svarat på detta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör säkerhetsexperten Dick Malmlunds skarpa Säpo-kritik: ”Inget Bullerbyn”. Foto: Janerik Henriksson / TT & SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.