Lena Micko (till vänster) blir ny civilminister, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff. När Ardalan Shekarabi (H) slutar kommer Lena Mikko att ta över som civilminister. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ardalan Shekarabi (S) ny socialförsäkringsminister

Uppdaterad
Publicerad

Ardalan Shekarabi (S) tar över som ny socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll. Efter honom tar Lena Micko (S) över som ny civilminster. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff i dag.

– En av Shekarabis uppgifter blir att jobba stenhårt för landets pensionärer, säger statsministern.

Ardalan Shekarabi (S) har varit landets civilminister sedan oktober 2014 och riksdagsledamot sedan 2013. Mellan åren 2003 och 2005 var han ordförande för ungdomsförbundet SSU.

– För en socialdemokrat och jurist är det mycket hedrande att få förtroendet att bli Sveriges socialförsäkringsminister, säger Shekarabi.

Tidigare kommunalråd

Lena Micko (S) är bosatt i Linköping, där hon tidigare har varit kommunalråd. Fram till i mars i år var hon ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). I dag är hon andre vice ordförande för SKL.

– Jag är verkligen en varm anhängare av lokalpoltiken för det är i människors vardag som vi kan göra mycket – närmast medborgarna, säger Micko under pressträffen.

– Hennes tidigare bakgrund som kommunalråd och en stor förståelse för de utmaningar som finns på lokal och regional nivå kommer att vara av stor nytta i Lena Mickos nya roll, säger Stefan Löfven.

Strandhäll fokuserar på familjen

I går måndag meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att hon lämnar regeringen. Anledningen är att hon vill ägna sig åt sin familj efter att hennes sambo avled hastigt för ungefär en månad sedan.

Efter beskedet skrev statsministern på Instagram att han hade stor förståelse för Strandhälls beslut och att han tror att vi kommer få se mer av Strandhäll i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.