Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) avgår. Foto: Erik Simander/TT

Annika Strandhäll (S) avgår som minister

Uppdaterad
Publicerad

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) lämnar regeringen. Anledningen är att hon vill ägna sig åt familjen efter att hennes sambo hastigt avlidit.

Strandhäll har haft en paus från regeringsarbetet sedan hennes sambo avled för ungefär en månad sedan. Hon berättar för Dagens Nyheter att beslutet att lämna arbetet som minister har vuxit fram under den tiden.

Strandhäll ska ha informerat statsminister Stefan Löfven om att hon vill lämna regeringen inom kort. I första hand ska hon ägna tiden åt de två gemensamma barn och bonussonen hon har med sambon.

Annika Strandhäll skriver på Facebook att hon inte kommer lämna politiken.

”Den är en del av det som gör mig till den jag är och faktiskt själva luften som jag andas. Jag ser mycket fram emot att få fortsätta det arbetet tillsammans med de kloka och engagerade kollegorna i partiet och riksdagen. Om än i annan form.”

Statsministern: ”stor förståelse”
Statsminister Stefan Löfven (S) skriver på sin Instagram att han har förståelse för Strandhälls beslut, och att han tror att vi kommer få se mer av henne i framtiden.

”Jag har full respekt för Annika Strandhälls besked och stor förståelse för att hon i en svår situation vill ha mer tid med sin familj.” skriver han.

SVT har sökt Annika Strandhäll för en kommentar.

Annika Strandhäll har varit socialförsäkringsminister sedan 2014. Under perioden 2014 – 2017 var hon även socialminister och under en kort tid 2017 var hon tillförordnad folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. Hon har en bakgrund inom facket SKTF (numera Vision).

Strandhäll har varit en delvis kontroversiell minister. I juni i år prickades hon av Konstitutionsutskottet efter att ha avskedat Försäkringskassans dåvarande generaldirektör Ann-Marie Begler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer