Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kallar misstroendeförklaringen mot henne för ”ett moderat spel”, Foto: SVT

Strandhäll och Begler-affären – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Flera riksdagspartier vill avsätta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) efter den så kallade Begler-affären. Men vad handlar det om egentligen? Här reder SVT Nyheter ut de omtalade turerna kring händelsen.

Den 27 april 2018 kallade den dåvarande socialministern Annika Strandhäll (S) till presskonferens för att meddela att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler skulle petas. Beslutet kom plötsligt och Strandhäll hade svårt att förklara vad som låg till grund för det.

Kritikerna, bland dem Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, hävdar att Ann-Marie Begler avsattes av politiska och valtaktiska skäl. Strandhäll själv nekar till detta, utan menar att Begler fick sparken på grund av att hon inte skötte sin tjänst. Det blev startskottet för den så kallade Begler-affären.

Strandhäll granskas av KU

I början av april inledde Konstitutionsutskottet, KU, en granskning av ärendet och i samband med detta har flera tjänstemän riktat skarp kritik mot Strandhäll som de menar har ljugit flertalet gånger.

Den 2 maj 2019 utsågs Nils Öberg till generaldirektör för Försäkringskassan.

Partier vill avsätta Strandhäll

Den 16 maj meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att man skulle väcka missförtroendevotum mot Strandhäll. Enligt M-ledaren Ulf Kristersson fanns det ingen anledning att invänta den pågående KU-granskningen i samma ärende.

Därefter meddelade Sverigedemokraterna och Liberalerna att även de kommer att rösta för en missförtroendeförklaring den 28 maj. För att fälla Strandhäll behövdes dock en röst från Centerpartiet.

Begler backar av tidigare kollega

Den 20 maj publicerar SVT Nyheter delar av ett brev från Sture Hjalmarsson, Beglers förra kollega i och med den pågående KU-granskningen av Strandhäll. I brevet skriver Hjalmarsson att han inte uppfattat att regeringen inte tydligt nog markerat sitt missnöje med Begler innan de avskedade henne.

Klarar misstroendeförklaring

Den 28 maj meddelade talmannen Andreas Norlén att socialförsäkringsminister klarade misstroendeförklaringen i riksdagen. 172 ledamöter röstade för misstroendeförklaringen, 113 röstade nej och 59 ledamöter avstod. Det hade behövts 175 röster för att fälla Strandhäll.

Enigt KU prickar Strandhäll

Under en presskonferens den 4 juni meddelade Konstitutionsutskottet (KU) att Strandhäll prickas. Detta på grund av hur hon hanterade petningen av Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer