Statsvetaren Karl Loxbo, budgetdebatt i riskdagen, och SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson. Foto: TT

Statsvetare varnar för regeländring

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen bra idé att ändra i röstningsreglerna i riksdagen. Då skulle Sverigedemokraterna gå framåt ännu mera. Det säger Karl Loxbo, statsvetare på Linnéuniversitet i Växjö.

I dag kan SVT avslöja att samtal pågår mellan regeringen och Alliansen om hur Sverige ska kunna regeras av en minoritetsregering och hur en sådan ska kunna få genom sin budget.

Det handlar bland annat om regler om hur man ska få rösta om budgeten i riksdagen. Ett förslag till ny regel som nämnts är att ett parti bara ska få rösta på ett budgetförslag. I omröstningen i början av månaden, då regeringens budget föll, röstade Sverigedemokraterna först på sin egen budget och därefter på Alliansens, vilket ledde till att regeringens budget föll och fick statsminister Stefan Löfven att bestämma sig för att utlysa nyval.

Om man kommer överens skulle det kunna leda till att det inte blir något extra val i mars.

Bra för SD

Karl Loxbo, docent på Linnéuniversitet i Växjö och expert på högerextrema partier, tror att Sverigedemokraterna skulle gå fram ännu mer om man ändrar reglerna på det här sättet.

– De tjänar på ett nyval men de skulle tjäna ännu mer på om reglerna ändrades och det inte blev något nyval, säger han.

Enligt Karl Loxbo skulle det för väljarna vara uppenbart att en eventuell regeländring görs mot ett parti och i en enda fråga, nämligen invandringen.

– Dessutom i en fråga där en stor del av väljarna lutar åt just det här partiets åsikter, säger Karl Loxbo.

Demokratiskt tvivelaktigt

Karl Loxbo tror också att väljarna skulle se det som odemokratiskt om reglerna ändrades.

Han jämför med den så kallade Lindbeck-kommissionen i början av 1990-talet vars förslag bland annat syftade till att göra det lättare att få fram starka regeringar. Man insåg redan då att reglerna för riksdagsarbetet inte är särskilt väl lämpade för en riksdag med så många partier som vi har numera.  

Kommissionen tillsattes av regeringen Bildt under den ekonomiska krisen då räntan bland annat höjdes till 500 procent. Flera av förslagen kritiserades som odemokratiska och genomfördes inte, bland annat en kraftig minskning av antalet riksdagsledamöter.    

– Då fanns nog en viss förståelse för förslagen eftersom det var ekonomisk kris men i dag ser man det som riktat mot ett parti, säger Karl Loxbo.

Varnar politikerna

Karl Loxbo skräder inte orden. Han varnar uttryckligen politikerna för att ändra reglerna.  

– Det vore direkt livsfarligt. Det skulle bara bekräfta offerbilden, att Sverigedemokraterna motarbetas av etablissemanget och de övriga partierna. Partiet skulle bara vinna på det, säger han.

Enligt Loxbo skulle uppmärksamheten på det politiska spelet i riksdagen, och hur SD ska stängas ute, dessutom skjuta undan annan granskning av partiet. När fokus ligger på invandringsfrågan är risken att man inte undersöker vad Sverigedemokraterna står för i övrigt, menar han.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet