Stefan Löfven kritisk till Ebba Busch Thors besked om att föra samtal med SD

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) höjer ett varnande finger efter Ebba Busch Thors (KD) besked om att inleda samtal med Sverigedemokraterna.

– Om ett sådant block skulle få regera skulle kvinnors rättigheter få stå tillbaka rejält.

I veckan meddelade KD-ledaren Ebba Busch Thor att hennes parti ska börja föra politiska samtal med alla riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna. Hon utesluter emellertid ett budgetsamarbete med partiet.

Stefan Löfven är kritisk till beskedet.

– Det är lite märkligt att ett kristdemokratiskt parti kan tänka sig någon typ av samarbete med ett parti som kommer direkt ur vit makt-rörelsen. Det visar att vi har en ny dynamik i svensk politik, säger han i SVT:s Agenda.

Varnar för högerkonservativt block

S-ledaren varnar för ”ett rejält högerkonservativt block som definitivt inte gynnar LO-förbundens medlemmar”.

– Om vi pratar om förtryck, om kvinnors rättigheter – om ett sådant block skulle få regera skulle det få stå tillbaka rejält. Och löntagares rättigheter, vi skulle få ett helt annat samhälle.

Han säger sig inte veta vilket block Moderaterna skulle stödja.

– Där svajar det fram och tillbaka. De kan ju uppenbarligen tänka sig både och.

Se hela intervjun i Agenda kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.