Stefan Löfven på SSU:s kongress i Älvsjö i Stockholm. Foto: TT

Stefan Löfven om misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist: ”Det är oseriöst”

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen planerar att gå vidare med misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist när riksdagen öppnar i september. Statsministern kallar beslutet för oseriöst.

– Det är är att missbruka ett av riksdagens skarpaste verktyg, säger Stefan Löfven.

I slutet av juli petade statsminister Stefan Löfven (S) inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) i kölvattnet av säkerhetsskandalen inom Transportstyrelsen. Men försvarsminister Peter Hultqvist fick sitta kvar (S), trots Alliansens kritik mot att han underlät att informera statsministern när han fick kännedom om de misstänkta säkerhetsbristerna i början av 2016.

LÄS MER: Här är Löfvens nya regering

IT-skandalen

Alliansen planerar fortfarande att väcka misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist när riksdagen öppnar.

– Det är vår skyldighet att utkräva ansvar. Jag menar att flera statsråd, två har fått gå men det tredje är kvar, har brustit i handlingsförmåga och därmed brustit i ansvar, säger Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark till SVT Nyheter. 

”Har inget ansvar”

Nu går statsministern till angrepp mot beslutet.

– Det är oseriöst, det är är att missbruka ett av riksdagens skarpaste verktyg, säger Stefan Löfven på SSU:s kongress i Älvsjö i Stockholm.

Han menar att försvarsministern inte har ansvar för någon av de berörda myndigheterna.

– För det första har försvarsministern inget ansvar för någon av de här två myndigheterna, varken Transportstyrelsen eller Säpo. Det är inte hans område.

LÄS MER: Alliansen väcker misstroende mot tre statsråd

LÄS MER: Hultqvist sitter kvar – Alliansen håller fast vid misstroendeförklaring

På frågan om inte försvarsministern borde ha informerat statsminister Stefan Löfven om de misstänkta säkerhetsbristerna, säger han:

– Om alla statsråd ska informera om alla statsråds frågor, då blir det väldigt svårt. Man har sina ansvarsområden. Det är många frågor som passerar respektive ansvarsområden, då måste man naturligtvis ha den kontakten med respektive myndigheter. Men om alla statsråd dessutom ska hålla koll på de andra statsrådens, då har vi en fullkomligt orimlig situation.

Har vi en ny försvarsminister på gång?

– Nej, vi är inte ens där än.

”Skyldighet att utkräva ansvar”

Hans Wallmark hävdar att riksdagen har mandat att göra sina egna bedömningar – något missbruk av misstroendeförklaringar rör det sig inte om.

– I det här fallet menar jag att statsråden Ygeman och Hultqvist har begått handlingar där skillnaden är mycket marginell. De hade båda kunskap om att rikets säkerhet hotades i mars 2016, kontrollerade med sina respektive myndigheter, men förde inte detta vidare till Sveriges statsminister.

TV: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet