Detta är ett nytt besked från Stefan Löfven (S). Tidigare har han hänvisat till att Decemberöverenskommelsen. Foto: TT

Stefan Löfven (S) beredd att släppa igenom Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) är beredd att släppa fram en Alliansregering om Alliansen blir större än de rödgröna.
– Men det förutsätter att man kan få igenom sin budget och sin politik i Sveriges riksdag, säger han till SVT Nyheter.

Detta är ett nytt besked från Stefan Löfven. Tidigare har han hänvisat till att Decemberöverenskommelsen, där denna princip gällde, är överspelad.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Stefan Löfven nu: ”Mitt tydliga mål är att bryta blockpolitiken. Men om de borgerliga partierna envisas med att ha den kvar, så bör den partikonstellation som fått flest mandat också få utgöra regeringsunderlag.”

Detta skulle i praktiken innebära en återgång till Decemberöverenskommelsen, som Alliansen valde att lämna 2015.

Budget och politik avgör

– Det är rimligt att det största blocket får bilda regering. Men oavsett vilket block som blir störst bör man enligt min uppfattning söka ett samarbete över blockgränsen. Om vi blir större kommer jag söka ett sådant samarbete, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Kan du tänka dig att stödja en Alliansregering för att hålla SD borta?

– Det beskedet är väldigt tydligt. De ska inte tro att vi kommer stödja en borgerlig regering om de utgör det mindre av två block, det är inte på dagordningen över huvud taget.

Vilka är det du tänker dig att samarbeta med?

– Jag utesluter samarbete eller beroende av något slag med Sverigedemokraterna och jag kan inte tänka mig att sitta i en regering med med Moderaterna. Därutöver ser jag möjligheter till samarbeten på olika sätt, inte minst i riksdagen för det är där avgöranden sker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet