Stefan Sauk. Foto: SVT Arkivfoto.

Stefan Sauk: ”Dumheter kort och gott”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom Socialstyrelsens besked om att man inte rekommenderar allmän testning av prostatacancer.

Ett beslut som väcker starka reaktioner.

– Frågan är absurd, säger skådespelaren Stefan Sauk.

Stefan Sauk: ”Man tror att man kan offra 1.800 män per år”

Skådespelaren Stefan Sauk har tidigare tillsammans med en grupp skådespelare, läkare och andra berörda män krävt allmän screening av prostatacancer.

I dag kom Socialstyrelsens rekommendation att inte erbjuda screening för prostatacancer med PSA-prov, med eller utan kompletterande test före vävnadsprovtagning, något som upprör Stefan Sauk.

– Det finns ju ingen anledning. Det finns nya tekniker, säger han och lyfter fram Stockholm3-testet som tagits fram just för att minska antalet män som behöver genomgå vävnadstester. Jag tror att det är en pengafråga.

Stefan Sauk säger att beslutet kommer att göra vården ojämlik.

– De som har kunskaper, pengar och information och bor på rätt ställe i landet kommer att göra Stockholm3-tester men resten kommer gå miste om det här.

– Frågan är absurd. Man tror att man kan offra 1.800 män per år, det är för jävligt.

Anders Bjartell. Foto: Lunds universitet

Läkaren: ”Väntat besked”

Anders Bjartell, professor i urologi och överläkare vid Skånes Universitetssjukhus säger att beskedet var väntat.

– Det finns nog flera anledningar till att man har valt att gå vidare med den här rekommendationen. Av de som visar ett förhöjt PSA-värde, till exempel 5, så är det tyvärr endast mindre än hälften där man hittar en prostatacancer. Om man ska gå vidare med avancerad teknik så medför det stora kostnader och resurser att kunna göra detta, säger han, men han tycker inte att man ska vara alltför besviken:

– Vi ska fortsätta öka medvetenheten om hur viktigt det är att ta PSA-test för att hitta prostatacancer i tid, säger han.

När det gäller just medvetenhet och den ”ojämlika vård” som Stefan Sauk nämner säger han att ett viktigt arbete görs tillsammans med patientföreningar runt om i landet.

– De gör ett fantastiskt jobb att informera och öka medvetenheten om PSA-testen. Ju mer detta diskuteras och uppmärksammas i media så kommer vi att öka medvetenheten.

Lars-Torsten Larsson, avdelningschef på Socialstyrelsen. Foto: Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen: ”Alltför stor skada”

– Vår bedömning är att nyttan med prostatacancerscreening i dagsläget inte tydligt skulle överväga de negativa effekterna. Det finns en risk att screening skulle kunna göra alltför stor skada – i form av överdiagnostik, överbehandling och biverkningar, säger Lars-Torsten Larsson, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen har utrett förutsättningarna att erbjuda alla män i åldrarna 50–70 år screening för prostatacancer. Ett 20-tal experter och myndighetens screeningsråd samt företrädare för ett antal myndigheter och professionsföreningar har medverkat i utredningen.

– Avvägningen mellan för- och nackdelar är givetvis mycket svår, men för att kunna rekommendera screening måste vi vara helt säkra på att det är bra för befolkningen”, säger Mia Frisk, regionråd och ledamot i screeningrådet.

En svensk studie visar att det på 14 års sikt är mer än tio gånger så många män som överdiagnostiseras med en icke-dödlig prostatacancer, än som undviker död på grund av screening. De flesta som behandlas drabbas av erektionsproblem. Urinläckage och ändtarmsbesvär är andra vanliga, bestående biverkningar som kan påverka livskvaliteten mycket, skriver Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.