Foto: TT

Stökig start på nya året – raket sköts in i en lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Det nya året inleddes som det gamla avslutades – med stök och raketer och smällare som riktats åt fel håll. Bilder från Möllan i Malmö visar fyrverkerier som exploderar mitt bland folk, men där var ändå lugnare än vanligt.
I Lysekil misshandlades en ordningsvakt och i södra Stockholm skedde ett misstänkt mordförsök.

Det brann på flera platser runt Göteborg när 2019 ringdes – och smälldes – in. Polis och räddningstjänst fick rycka ut på ett flertal larm om bränder.

I Angered i nordöstra delen av staden utbröt en kraftig lägenhetsbrand.

– Där är det folk som har hoppat från fönster i fastigheten som brinner, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region väst, till GT.

Ingen ska ha blivit skadad.

Dessutom rapporterades sammanlagt 17 bränder i bilar och containrar i Göteborg under årets första två timmar. Hur många som orsakats av fyrverkerier var dock oklart.

I Lysekil blev tre ordningsvakter misshandlade av uppemot 15 personer. När ambulanspersonalen kom till platsen blev även den attackerad.

Lägenhetsbrand i Malmö

I Malmö sköts en raket in i en lägenhet knappt en timme före tolvslaget. När räddningstjänsten kom till platsen brann det såväl inne i lägenheten som på balkongen. Ingen person befann sig dock i lägenheten. Det var den andra raketen som kom in i en lägenhet i staden under kvällen.

– På något sätt har raketen tagit sig in genom balkongen, om den har krossat en fönsterruta vet jag inte, säger Torbjörn Krokström på räddningstjänsten Syd till Sydsvenskan.

På Möllan i Malmö var flera polispatruller på plats på grund av tidigare års raketkaos. Bilder visar hur fyrverkerier exploderar – mitt bland folk – men polisen är ändå nöjd.

– Med tanke på vad man tagit höjd för är vi relativt nöjda, det har definitivt varit lugnare på Möllan och vi har inte noterat samma lägesbild som tidigare år, säger Kim Hild, presskommunikatör hos polisen till SVT Nyheter.

Stopp för pendeltågen

Vid Handens pendeltågstation i Haninge söder om Stockholm började ett flertal personer slåss och när de kom ner på spåren stoppade tågledningen all trafik som passerade stationen, såväl norr- som södergående. Tågstoppet hävdes 01.20. Polisen kunde inte uppge om någon skadades vid tumultet.

Även Rågsveds tunnelbanestation i Stockholm stängdes på grund av bråk, och tågen tvingades köra förbi utan att stanna. Det var ungdomsgäng som sköt raketer mot varandra och ordningsvakterna.

Under årets första timmar besköts även polisen med raketer och smällare på flera platser i Stockholm. Inga personskador har rapporterats.

– Tyvärr är det normalläge, det är inte ovanligt med raketskjutning. Det är som det brukar vara under en nyårsnatt, säger Mats Eriksson på polisens ledningscentral till SVT Nyheter.

Totalt har Stockholmspolisen hanterat 320 ärenden mellan midnatt och 02.30.

Vid 04.37 på morgonen knivskars en man i Haninge och fick föras till sjukhus. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök och en person är gripen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer