Skogsföretaget Stora Enso var det svenska börsbolag som gjorde den största utsläppsminskningen förra året. Foto: TT

Stora Enso minskar mest

Uppdaterad
Publicerad

Skogsföretaget Stora Enso var det svenska börsbolag som gjorde den största utsläppsminskningen förra året.
– Det ingår i vår långsiktiga strategi att bli fossilfria år 2025, säger skogskoncernens globala hållbarhetschef Noel Morrin.

Stora Enso är ett av Sveriges största skogsbolag och en av Europas största producenter av papper, massa och kartong. Bolaget är också ett av de stora svenska börsbolag som släpper ut mest koldioxid i världen. Men trenden går åt rätt håll.

Stor minskning

Under förra året minskades utsläppen med hela 680.000 ton koldioxid. Det är den största utsläppsminskningen som rapporterats år 2016 för de största börsbolagen i Sverige. Det sker visserligen från en hög nivå.

Enligt statistik från CDP släppte Stora Enso ut 4.400.000 ton koldioxid från sina fabriker 2015 och ett år senare hade siffran minskat till 3.720.000 ton. Men skillnaderna är stora. I Sverige är företaget sedan flera år så gott som klimatneutralt medan problemen finns på andra håll i världen.

– Vi arbetar nu intensivt med att försöka få bort fossilt bränsle från våra bruk och gå över till el, säger Noel Morrin på Stora Enso. Vi har också ett besparingsprogram där vi sedan år 2006 mer än halverat utsläppen. Slutligen har vi stängt ned några pappersbruk samt sålt av ett pappersbruk södra Kina som använde mycket kol. Det är förklaringen till varför vi minskade utsläppen så mycket förra året.

Internationellt samarbete

Stora Enso lägger nu stora resurser på att bli klimatneutralt där man ser stora möjligheter att använda skogens produkter för att få ned utsläppen av koldioxid.  Det sker bland annat genom att samarbeta med universitet i Finland och i Sverige för att ersätta produkter plast och betong med produkter från skogen.

Lyckas företaget med sina planer kommer Stora Enso att vara klimatneutralt år 2025.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer