Foto: TT

Sveriges största börsföretag minskar utsläpp marginellt

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen bland Sveriges största börsföretag har minskat marginellt med 0,4 procent förra året. Det visar en undersökning som banken Nordea har gjort.

– Det krävs mycket tydligare regleringar från politiskt håll och de är inte på plats i dag, säger Sasja Beslik som är ansvarig för hållbara finanser på Nordea.

– Det ser inte ut som om vi kommer att klara av de mål som är uppsatta med den typ av aktiviteter och åtgärder som vi håller på med just nu. Det räcker inte och är alldeles för långsamt, säger Sasja Beslik som är chef för hållbara finanser på Nordea.

Anledningen till att Nordea gjort utredningen är att man tycker det är viktigt att få en överblick över hur företagen lever upp till klimatavtalet. Det handlar om riskhantering, vilket är en av bankernas viktigaste uppgifter.

Framtidens vinnare

Lån är ofta långsiktiga och då gäller det för långivaren att se till att man får sina pengar tillbaka. Bankerna investerar också sina kunders pengar i olika typer av fonder och då handlar det att hitta framtidens vinnare som klarar de stora omställningarna som väntar. Därför måste politikerna införa betydligt tuffare spelregler, anser chefen för Nordeas hållbara finanser.

-Att det bara är 22 företag som minskat sina utsläpp senaste året tyder på att vi inte tar det här på allvar, säger Sasja Beslik. Om det är så att att politikerna kommit överens om att vi ska uppnå avtalen måste näringslivet involveras. Det måste skapas strukturer som gör att företagen ställer om mycket snabbare än idag.

För att klara målen så måste omställningen komma i gång mycket snabbt. Det anser Johan Rockström som är professor i miljövetenskap på Stockholms universitet. Och det handlar om en förändring som kommer att påverka hela Sverige.

– Vetenskapen säger tydligt att vi måste minska utsläppen med 6-7 procent per år vilket är en takt som i det närmaste är att betrakta som en revolution. Vi ska inom 30 år gå från att ett koldioxidutsläpp på 50-60 miljoner ton koldioxid som vi har i dag i Sverige till att ha noll, det vill säga att vi ska bli fossilfria.

För att klara det målet anser också Johan Rockström att det krävs betydligt mer av politikerna i Sverige.

-Nu står vi inför den största omställningen som Sverige i modern tid någonsin har ställts inför. Det kräver mod och en vilja att tänka sig helt nya strategier. det gäller i allt: från att förnya hela transportsektorn, göra om våra städer till att ställa om vår matproduktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.