Poliskommissarie Gunnar Appelgren säger att det är svårt att uppskatta hur många vapen som finns i Sverige. Foto: Mats Melin, Tomas Oneborg/SvD/TT

Stora mängder vapen i omlopp

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har många dödsskjutningar ägt rum i Sverige, och en anledning till det är att det finns så mycket vapen. De flesta kommer från forna Balkan, enligt poliskommissarie Gunnar Appelgren.

– För ett antal år sedan var det 3-4 miljoner AK47:or på drift i Balkanområdet, enligt serbisk nationell polis, säger Gunnar Appelgren.

I år har polisen gjort flera vapenbeslag. I april hittade man fordon i Skärholmen i Stockholm fyllda med automatvapen ämnade för att användas i krig, sprängmedel, jaktvapen och pistoler. Och tidigare har man beslagtagit stora mängder vapen i Hallunda och i Strängnäs.

”För mycket vapen”

Totalt handlar det om en ökning på ungefär 60 % jämfört med tidigare år.

– Varje vapen vi plockar bort är ett vapen mindre i en konflikt. Men tyvärr är det nog så att det finns alldeles för mycket vapen. Vi har försökt göra beräkningar tidigare på hur många vapen det kan tänkas finnas.

Men de beräkningarna är så pass svåra att göra, att det inte går att säga hur stor del av vapnen som polisen lyckas beslagta.

Är polisen maktlösa?

– Vi redovisade väsentligt flera förundersökningar till rätten år 2017 och början på 2018 och vi fortsätter. Att det är svårt gör inte att vi är maktlösa, säger Gunnar Appelgren. 

Men för att komma tillrätta med problemet behövs en rad åtgärder.  

– Vi behöver lyckas oskadliggöra tillräckligt många så vi kyler av konflikterna. Sen behöver vi mer poliser som är lokalt närvarande och vi behöver få in bättre och mera utredare runt våra våldsutredningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter