Foto: SVT Grafik

Storbolag mörkar bindningar till byggbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Det största bolaget på byggfelsförsäkringar, Gar-Bo, hävdar att man är fristående från byggbranschen. Men det stämmer inte.

SVT Nyheter har i en serie reportage granskat den obligatoriska byggfelsförsäkringen. Flera miljarder kronor har betalats in till försäkringen, men SVT har visat att det är oerhört svårt att få ut ersättning från försäkringen.

Två bolag dominerar marknaden för byggfelsförsäkringar. Det råder oligopol och bolagen har extrema vinstmarginaler. Men trots varningssignaler från Finansinspektionen och flera utredningar har inget hänt. Tvärtom fortsätter staten att skicka kunder till de två bolagen, eftersom byggfelsförsäkringen är obligatorisk enligt lag.

Det största bolaget, Gar-Bo, är mycket noga med att påpeka att man inte har nån förbindelse till byggindustrin. På deras hemsida står det: ”Sedan 2009 ägs ingen del av Gar-Bo av någon som har koppling till byggbranschen”. Men SVT:s granskning visar att bolagets utfästelser stämmer dåligt med verkligheten.

Koppling till småhustillverkare

Gar-Bo ägs av ett antal ägarbolag och Andreas Stenbäck är delägare i ett av dem. Samtidigt sitter han i styrelsen för en av Sveriges största småhustillverkare – Hjältevadshus.

– Det var ny information för mig, säger Lennarth Åstrand, vd i Gar-Bo AB.

En annan med ägarintressen i Gar-Bo är Jonus Bartholdson. Han sitter också i styrelsen för Hjältevadshus. I själva verket äger hans familj hela Hjältevadshus.

– Och då menar du att det finns en koppling som vi döljer eller ljuger om? Det har jag faktiskt inte ens tänkt på, säger Lennarth Åstrand, som medger att han kände till Bartholdsons andra affärsintressen.

Inga fristående bolag

Han tillägger att Gar-Bo kommer att ändra formuleringen på sin hemsida. Detta genomfördes också mycket kort efter SVT:s intervju med Åstrand.

Det andra bolaget som byggfelsförsäkrar småhus, Bostadsgaranti AB, ägs sedan länge till hälften av staten, till hälften av byggindustrin. För den som ska försäkra sitt villabygge går det alltså inte att hitta ett försäkringsbolag utan bindningar till byggbranschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar byggfelsförsäkringen

Mer i ämnet