Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Henrik Montgomery / TT, Jonas Ekströmer / TT

Storföretagen: ”Vi blöder varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för Sveriges storföretag har försämrats exceptionellt snabbt, enligt intervjuer som Riksbanken gjort med storföretagen. Det handlar om minskad efterfrågan, störningar i produktionen och finansieringssvårigheter.

Förra veckan tvingades delar av svensk industri stänga ner. Problemen handlade då främst om att företagens personal och leveranser hindrades av de olika restriktionerna i Europa som hindrade personal och leverenser.

Snabbt fallande efterfrågan

Den här veckan har utvecklingen ändrat karaktär enligt Riksbankens företagsundersökning. Nu berättar flera handels- och tjänsteföretag att konsumenternas ändrade beteende skapat en snabbt fallande efterfrågan.

Coronapandemin

Reseföretag, hotell och restauranger rapporterar om ett extremt stort tapp i försäljning de senaste veckorna. Den enda branschen som det går bra för just nu enligt Riksbankens undersökning är dagligvaruhandeln där det skett en kraftigt ökad försäljning.

Bankerna överlastade

Riksbankens undersökning visar att flera industriföretag anser att bristen på likvida medel är det största problemet. Företagen har svårt att finansiera sig genom att ge ut företagscertifikat eller obligationer. Det finns ett stort behov av lån men företagen beskriver en situation där bankerna upplevs vara överlastade med förfrågningar.

”Blöder varje dag”

Under rubriken ”Tid är allt som räknas, vi blöder varje dag” beskriver Riksbanken en osäker tillvaro hos företagen. Många företag uppger att de har dagliga ledningsmöten och diskuterar potentiella kriscenarier. All typ av verksamhetsutveckling läggs åt sidan och företagen lägger mycket tid på att hantera medarbetares oro.

Riksbankens företagsundersökning

Tre gånger om året intervjuar Riksbanken de största företagen inom industri-, bygg-, handels- och delar av tjänstesektorerna. Representanter för 31 företag med totalt cirka 230 000 anställda i Sverige intervjuades under perioden 12-28 februari.

Den 4-6 mars respektive den 16-19 mars genomfördes dessutom telefonintervjuer med drygt 50 industri-, handels- och tjänsteföretag respektive drygt 60 industri-, bygg-, handels- och tjänsteföretag samt branschorganisationer, med anledning av coronavirusets utbrott och spridning. Resultatet av intervjuerna redovisas i Riksbankens företagsundersökning. Citaten ovan kommer från intervjuerna.

Källa: Riksbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet