Daniel Söderström, vd för Facera som fått flera kontrakt med Arbetsförmedlingen efter en granskning som visade brister i bolagets verksamhet. Foto: SVT

Stort lotsbolag förlorade kontrakt efter kritik

Publicerad

Bolaget Facera har tredubblat omsättningen och kunnat leverera både koncernbidrag, aktieutdelning och vd-bonus. Samtidigt har Arbetsförmedlingen på fem orter valt att häva avtalen med bolaget.

AB Facera har sitt huvudkontor i Sollefteå men verksamhet på uppemot 50 platser i landet. Utöver etableringslotsar sysslar man bland annat med rekrytering, bemanning och rehabiliterande sysselsättning.

Tredubblad omsättning

På några år har bolagets omsättning mer än tredubblats, och resultatet efter finansiella kostnader uppgick enligt senaste årsredovisningen till drygt 1,5 miljoner.

Bolaget levererade både koncernbidrag och aktieutdelning. Utdelningen låg på 500.000 kronor, och man kunde också ge vd en bonus på 90.000 kronor.

– Jag har inget problem med något dåligt samvete överhuvudtaget. Jag vet att vi gör ett bra jobb, säger vd:n Daniel Söderström till SVT.

Men allt har inte varit bra. På flera orter har Facera fått klagomål och på fem orter har man fått sina avtal hävda med omedelbar verkan av Arbetsförmedlingen. När SVT möter Daniel Söderström hävdar han att avtalen avslutats helt på bolagets eget initiativ.

– Det är inga konstigheter mellan oss och Arbetsförmedlingen, utan vi har valt att avsluta de orterna.

Levde inte upp till kraven

Men när SVT begär ut handlingarna i ärendet visar det sig att det var en stor granskning av Arbetsförmedlingen som ledde fram till de hävda avtalen. Granskningen visade att bolaget inte levde upp till kraven på personalen på de aktuella orterna, varvid bolaget skickade in en uppsägning av avtalen.

Arbetsförmedlingen ville då veta vilka personer som skulle arbeta där under uppsägningstiden, och när bolaget inte kom in med dessa uppgifter hävde Arbetsförmedlingen avtalen med omedelbar verkan.

När SVT ringer upp Daniel Söderström igen ger han en mer sammanflätad bild av händelseförloppet, och bekräftar att granskningen började på Arbetsförmedlingens initiativ.

– Granskningen av oss är självklart på initativ av Arbetsförmedlingen.

Och i slutänden blev resultatet att på fem orter hade ni inte lotsarna ni skulle ha där?

– Jag hör vad du säger men jag väljer att inte kommentera nånting mer nu.

Vet du mer eller har du åsikter om etableringslotsarna? Hör av dig till SVT eller diskutera i sociala medier under #dinröst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.