Strandhäll upprörd över behandlingen av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Annika Strandhäll, tidigare socialförsäkringsminister och socialminister blev igår vittne till demonstrationerna vid Sergels Torg och till hur polisen behandlades av vissa demonstranter. Och det hon såg gjorde henne upprörd.

– Det gör mig väldigt provocerad och förbannad, säger Strandhäll till Expressen idag.

Annika Strandhäll, numera talesperson för Socialdemokraterna i jämställdhetsfrågor, menar att poliserna försökte göra sitt jobb för att inte mer än 50 personer ska vara samlade.

– Vi pratar om poliser som var i extremt numerärt underläge i relation till mängden demonstranter. De försökte skingra massorna på ett professionellt sätt men det möttes då med provokationer, säger Strandhäll till tidningen.

På Twitter skrev även Strandhäll om det hon såg vid tunnelbanespärrarna på T-Centralen.

Det ”poliserna utsattes för vid tunnelbanespärren var inte ok någonstans”, skriver Strandhäll och syftar på det tumult som uppstod vid spärrarna och där poliser använde pepparspray.

– De hade mobilkameror upptryckt i ansiktet på poliserna för att man skulle kunna filma om man fick någon typ av reaktion, vilket de uppenbarligen har lyckats med, säger Strandhäll till Expressen.

Hon menar att polisen måste kunna få göra sitt jobb.

– På något sätt måste man börja hantera situationen och skingra folk när du har folk som trycker på utifrån och inifrån när folk kommer med tunnelbanevagnar.

Strandhäll säger att hon förståelse för människors behov av att protestera men manar till ansvarstagande under rådande pandemi.

 – Vi pratar om en dödlig smitta där vi alla har ett ansvar att ta i den här situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.