När Sverigedemokraten Björn Söder (mitten) inte valdes som andre vice talman visade det på att partiet inte skulle få något inflytande över politiken under regeringsbildningen, förklarar SVT:s politikreporter Mari Forssblad. Foto: SVT/Mikael Eriksson

Striden om SD:s Björn Söder blev början på slutet för Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

När talmansposterna skulle utses fick Björn Söder (SD) fler röster än antalet Sverigedemokrater i riksdagen. Att moderater och kristdemokrater antas ha röstat på Söder i stället för alliansvännen Kerstin Lundgren (C) skapade tvivel inom Alliansen, enligt källor till SVT.

– Här kände man att de slutade lita på varandra, säger SVT:s politikreporter Mari Forssblad, aktuell med dokumentären ”Maktkampen”.

På morgonen den 24 september, två veckor efter riksdagsvalet, hölls den slutna talmansomröstningen i riksdagen. Andreas Norlén (M) valdes som talman och Åsa Lindestam (S) som förste vice talman.

Röstantalet i talmansvalet visar att Björn Söder fick stöd av fler än de 62 Sverigedemokrater som sitter i riksdagen. Söder förlorade posten som andre vice talman, som han haft under de senaste fyra åren – trots att partiet växte och hade större väljarstöd än tidigare. I stället vann Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve.

SD-gruppledaren: ”Bedrövligt”

I valet av tredje vice talman förlorade Söder också, mot Centerpartiets Kerstin Lundgren.

Men det fanns moderater och kristdemokrater som hellre såg att Söder hade behållit posten som andre vice talman – och därmed bröt partilinjen. Det hävdar Mattias Karlsson (SD) i SVT-dokumentären Maktkampen. Han säger också att han tycker att talmansvalet var bedrövligt.

– Jag hade ändå hoppats på att något fler borgerliga ledamöter hade valt att stödja Björn, säger Karlsson.

Hur många röster blev det?

– 20. Jag skulle gissa att det framför allt är moderater och kristdemokrater, säger Karlsson.

”Såddes ett frö av misstro”

Det här är också något som har bekräftats i bakgrundssamtal med centerpartister och liberaler i riksdagen. Källor till SVT menar att talmansvalet skapade tvivel inom Alliansen. Att moderater eller kristdemokrater antas ha röstat på Björn Söder i stället för alliansvännen Kerstin Lundgren (C).

– Det var centerpartister och liberaler som anonymt sa till mig att de var väldigt besvikna och menade att det här var ett svek, säger SVT:s politikreporter Mari Forssblad och fortsätter:

– Här kände man att de slutade lita på varandra, och det såddes ett frö av misstro inom Alliansen.

SVT:s dokumentär Maktkampen sänds i SVT1 onsdag 6 mars klockan 20.00 och i SVT Play.

Ur riksdagens protokoll från talmansvalet

Valet av andre vice talman:

“Sedan den tredje röstavgivningen avslutats samt valsedlarna granskats och räknats tillkännagav ålderspresidenten att Björn Söder erhållit 82 röster och Lotta Johnsson Fornarve 149 röster samt att 117 blanka röstsedlar hade avlämnats. Kammaren hade alltså utsett Lotta Johnsson Fornarve (V) till andre vice talman.”

Valet av tredje vice talman:

“Sedan röstavgivningen avslutats samt valsedlarna granskats och räknats tillkännagav ålderspresidenten att Björn Söder erhållit 69 röster och Kerstin Lundgren 272 röster samt att 7 blanka röstsedlar hade avlämnats. Kammaren hade alltså utsett Kerstin Lundgren (C) till tredje vice talman. (Applåder)”

Källa: Riksdagens protokoll 2018/19:1 den 24 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.