Foto: TT

HVB-boendet minskade bemanningen – trots personalens larm

Uppdaterad
Publicerad

Inga regler bröts när den 22-åriga kvinnan arbetade ensam på boendet för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal. I somras ansökte företaget som driver boendet om att få minska sin bemanning, och fick godkänt av Inspektionen för vård och omsorg.

Personalen var orolig och anmälde boendet för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal redan för drygt ett år sedan. Anledningen var just att de tvingades att jobba ensamma. Ändå var den 22-åriga kvinnan ensam på jobbet i måndags morse när det blev bråk och hon dödades med en kniv.

I anmälan härifrån till inspektionen för vård och omsorg säger personalen att de är extremt underbemannade och för det mesta arbetar ensamma.

Förbättringar utlovades

Företaget som driver verksamheten, Living Nordic, lovade förbättringar. Det gjordes flera inspektioner, men fann ingen anledning att dra in tillståndet. Så sent som den 8 oktober konstaterade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att bemanningen ger förutsättningar för god vård.

– Att jobba ensam har varit ett sätt för oss fram till i måndags att sköta våra verksamheter, eftersom det har varit godkänt för det, säger Staffan Alexandersson från HVB Living Nordic AB.

Det är IVO som ger tillstånd och utövar tillsyn, men riktlinjerna kommer från socialstyrelsen. Det går inte att generellt förbjuda att barnen bara har en anställd närvarande, om inte socialstyrelsen ändrar sina riktlinjer.

– Regleringen i dag markerar ju vikten av att den som bedriver verksamheten verkligen gör en adekvat bedömning av hur mycket personal man behöver i verksamheten, säger Pär Ödman rättschef på socialstyrelsen.

Tar överpriser för boendet

Som SVT nyligen avslöjade är Living Nordic ett av de företag som tar betydligt mer betalt av kommunerna än Migrationsverket tänkt. Halmstad, till exempel, får betala 2.600 kronor per barn och dygn.

När Staffan Alexandersson från HVB Living Nordic AB får frågan om inte de borde ha råd med fler personal på plats samtidigt säger han att han inte är insatt i just den ekonomiska delen av företaget.

– Just kostnadsfrågan är jag inte över huvud taget insatt i, utan jag är talesperson för just den här händelsen, säger Staffan Alexandersson, som syftar på mordet på den 22-åriga kvinnan, och fortsätter:

– Men jag förstår att frågan dyker upp, men jag är inte rätt man att svara på den. Det får nog en ekonom svara på.

Fick tillstånd att sänka bemanningen

IVO gav till och med företaget rätt att sänka bemanningen i somras.

I ansökan står det ”I tidigare beslut angavs att verksamheten vid full bemanning alltid ska ha minst tre personer i tjänst dag och kvällstid. Huvudmannen vill nu ändra till två personer i tjänst dagtid och på kvällar. Natt samt helg är det två personer i tjänst. Vid behov tas extra personal in.”

Inspektionen biföll ansökan. I ett beslut i februari 2015 så konstaterar IVO i ett beslut efter tillsyn att det nattetid bara finns en ”personal” på plats men bedömde ändå att ”verksamheten bedrivs i enlighet med gällande tillstånd”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.