Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen vill stärka säkerheten vid transporter av dömda. Hör justitieminister Gunnar Strömmer (M): ”Vi har en eskalerande hotbild mot Kriminalvårdens personal” Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen lägger fram åtgärder för stärkt säkerhet vid transporter av dömda

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger Kriminalvården i uppdrag att stärka säkerheten vid transporter av dömda.

Alla planerade transporter för sjukvård från anstalter ställs nu in och en nyordning införs där sådana transporter samordnas, enligt justitieinister Gunnar Strömmer.

Under måndagen har justitieminister Gunnar Strömmer (M) träffat Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren för att få information om fritagningarna. I torsdags fritogs en 17-årig morddömd person som avtjänade sitt straff på Sis-hem, i samband med en ett tandläkarbesök.

Alla planerade sjukvårdstransporter från anstalter ställs nu in för att bokas om med nya rutiner.

– Det ska inrättas en nationell planeringsfunktion för att undvika den här typen av situationer, säger Gunnar Strömmer till SVT Nyheter.

Det uppger även Kriminalvårdens generaldirektör för SVT Nyheter. Alla icke-akuta vårdbesök ställs in för att bokas om.

– Vi  tar ett annat grepp kring sjukvårdstransporterna. De intagna ska inte i förhand veta exakt var och när de transporteras, säger Martin Holmgren.

Samtidigt meddelar regeringen att man kommer ge Kriminalvården i uppdrag att stärka säkerheten vid transporter. I en debattartikel i Aftonbladet listar justiteministern, socialtjänstministern och migrationsministern åtgärder de vill se. Uppdraget ska genomföras av Kriminalvården tillsammans med Sis, Migrationsverket och Polismyndigheten.

Se över transporter

Den pågående utredningen om stärkt säkerhet på Sis-hem tidigareläggs, förslag ska lämnas vid halvårsskiftet i stället för i höst. Utredningen tittar på åtgärder som att begränsa tillgång till mobil och datorer och att genomföra rums- och kroppsvisitationer.

– Det verkar ju vara uppenbart att användningen av mobiler och datorer på den här formen av Sis-hem är ett utbrett säkerhetsproblem, säger Gunnar Strömmer.

Utöver det vill regeringen inrätta särskilda ungdomsfängelser för de grövsta ungdomsbrottslingarna och införa stramare krav för medborgarskap. Flera av de åtgärder som regeringen listar är sådant som är känt sedan tidigare att de vill genomföra, som åtgärden att göra det straffbart att rymma från Sis-hem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fritagningen av den morddömde 17-åringen på 60 sekunder Foto: Henrik Montgomery / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.