Hanna Håkanson, riksordförande för Liberala studenter, kräver att Fp-ledaren Jan Björklund avgår. Foto: Liberala studenter/TT

Studentförbund kräver att Björklund går

Uppdaterad
Publicerad

FP-ledaren Jan Björklund bör ställa sin plats till förfogande, det kräver nu Liberala studenter. Kravet riktas även på resten av partiledningen.

Bakgrunden till uppmaningen är främst Folkpartiets dåliga valresultat. I ett pressmeddelande konstaterar Liberala studenter att ett förnyelsearbete visserligen inletts men att det inte är tillräckligt.

– I det här läget är det viktigt att inte låsa oss vid en särskild person och därför bör nuvarande partiledning, inklusive partiledaren, ställa sina platser till förfogande inför landsmötet i höst, säger Hanna Håkanson, riksordförande för Liberala studenter i ett pressmeddelande.

Folkpartiets interna strid

Kritiserade förlag om invandring

Folkpartiet lanserade i förra veckan en rad förslag för att tydligare koppla integrationspolitiken till arbetslinjen. Det handlade om bland annat om språkkrav för medborgarskap, försörjningskrav för anhöriginvandring och permanent uppehållstillstånd först när en nyanländ har jobb.

Förslaget har mött motstånd inom partiledningen och i SVT:s Agenda i söndags fick Jan Björklund frågan om vilket stöd han har i partiet.

– Jag har ett starkt stöd i partiet. Jag är beredd att ta ansvar för att förnya Folkpartiet, svarade FP-ledaren.

I dag kom nya förslag från ledande folkpartister, denna gång om ett tak för flyktingmottagandet, beroende på kommunernas möjligheter.

Till DN upprepar Jan Björklund att han inte tänker avgå – trots kravet från Liberala studenter.

– Då kan den som vill ha en annan partiledare nominera denna och sedan får vi ha en omröstning, säger han.

”Vill backa Folkpartiet in i framtiden”

Även Liberala studenter är kritiskt till integrationsförslagen, som är att ”försöka backa Folkpartiet in i framtiden” skriver man i pressmeddelandet.

– Många av de förlagen har gjort avkall på liberalismen och riskerar försämra för en redan mycket utsatt grupp. Det är inte ett förslag som vi kan ställa oss bakom som ett liberalt förbund, säger Hanna Håkanson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkpartiets interna strid

Mer i ämnet