Studie: 5 procent av anställda på äldreboenden i Stockholm smittade

Uppdaterad
Publicerad

Fem procent av de anställda på sju äldreboenden i Stockholmsregionen var smittade av covid-19 i slutet av förra veckan, visar preliminära resultat i en pågående studie från Karolinska institutet.

– Hälften av alla testade i personalen hade inga symtom, säger professor Lars Engstrand till SVT Nyheter.

Sedan i maj har forskarna bakom studien gjort 3 000 svalgtester på personalen på en rad äldreboenden i Stockholmsregionen. I förra veckan, då 500 anställda testades, upptäcktes en drastisk ökning av antalet smittade.

Elva av de 20 smittade uppvisade inga symtom.

– Det är det anmärkningsvärda. Man kan inte gå till jobbet och bära på virus. Men de vet ju inte om det, det är ju det som är problemet, säger Lars Engstrand, professor i smittskydd vid Karolinska institutet och av personerna bakom studien.

– Du riskerar att sprida smittan på äldreboenden om du går in med virus i svalget.

Undersöker snabbtester

Ett sätt att få bukt med problemet kan vara att påbörja snabbtester av personalen.

– Jag tror man måste hitta ett sätt som är genomförbart i större skala. Därför har vi nu inlett en studie där vi tittar på snabbtesterna där man kan få svar inom 30 minuter. Om de fungerar blir det smidigare, det är mycket logistik runt testerna vi har idag, säger Lars Engstrand.

– Då skulle man kunna testa sig regelbundet. Men det gäller att utvärdera testerna, särskilt på personer utan symtom. Det gör vi nu i samarbete med Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.