Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin, det kan finnas covidsmittade som inte utvecklar antikroppar men ändå kan ha ett visst skydd mot sjukdomen. Foto: Ulf Sirborn/Karolinska institutet/ Stian Lysberg Solum/TT

Studie: Antikroppar kan försvinna efter två månader vid mild covid-19

Publicerad

Personer som haft mild eller asymtomatisk covid-19 kan börja förlora sina antikroppar redan efter två månader, visar en kinesisk studie som nyligen publicerades i Nature Medicine.

– Studien visar att antikroppar kan bildas även vid en lätt infektion, men att antikroppssvaret i blodet tyvärr ofta bara kvarstår en kortare tid, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin.

De kinesiska forskarna följde 37 covidsmittade – från en grupp på totalt 178 personer – utan påtagliga symptom.

Forskarna kunde se att de asymtomatiska deltagarna hade lägre antikroppsnivåer under sjukdomens akuta fas än gruppen med covid-symptom.

Redan åtta veckor efter att de lämnat sjukhuset började nivåerna sjunka hos drygt 90 procent av de asymtomatiska patienterna.

Professorn: Väntat resultat

Hans-Gustaf Ljunggren tycker inte att resultatet är helt oväntat.

– Sannolikt finns det en relativt stor grupp som infekterats utan att utveckla svårare sjukdom. Det är troligt att många av dessa inte kommer att utveckla påtagliga antikroppssvar i blod, eller så kommer de att utveckla antikroppssvar som blir mer kortlivade, säger han.  

Vad innebär detta för den som tror sig ha varit sjuk i covid-19 men haft milda symptom och får ett negativt antikroppstest?

– En del av dessa kan ha bildat antikroppar lokalt, men att de inte nått blodet, eller så har de nått blodet men svaret klingat av som ett resultat av en svag reaktion.

Även ett positivt svar kan leda till eftertanke.

– Vi vet inte hur länge dessa individer kommer ha kvar sina antikroppar. Vid mild covid-19 kanske de klingar av eller försvinner inom några månader. Ju längre vi har kvar antikroppar desto bättre, samtidigt är det viktigt att vi får mer kunskap om antikroppsreaktioner vid covid-19.

Hans-Gustaf Ljunggren, professor Centrum för infektionsmedicin. Foto: Ulf Sirborn/Karolinska institutet

Studie om T-celler

Hans-Gustaf Ljunggren har tillsammans med kolleger på Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset nyligen genomfört en studie kring covid-19 och T-celler. Studien är ännu inte publicerad i en granskad tidskrift, men finns tillgänglig för andra forskare.

– I ett begränsat material fann vi att många av patienterna med asymtomatisk eller mild sjukdom utvecklar en T-cellsimmunitet, även bland en del som inte utvecklade ett antikroppssvar. Vi vet inte hur stark denna T-cellsimmunitet är eller hur länge den kvarstår. Vad vi vet från tidigare coronavirusinfektioner är att T-celler förefaller ge ett påtagligt skydd mot infektionen under lång tid.

Efter sars-epidemin 2003 hade många patienter antikroppssvar upp till två eller tre år efter infektionen, enligt Hans-Gustaf Ljunggren. Hos flera kvarstår T-cellsimmunitet.

Om studien

De kinesiska forskarna följde 37 personer – från en grupp på totalt 178 person med covid-19 – utan symptom.

Deltagarna kom alla från Chongqing i Kina, var mellan 8 och 75 år och smittades innan 10 april 2020.

Studien publicerades i Nature Medicine 18 juni 2020.

Källa: Clinical and immunological assessment of asymptomatic SARS-CoV-2 infections

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.