Forskarna kan inte slå fast ett orsakssamband eftersom andra faktorer kan spela in. Foto: TT

Studie: Koppling mellan drömsömn och förtidsdöd

Publicerad

Det finns en koppling mellan minskad REM-sömn och en ökad risk för att dö i förtid, enligt en ny studie, rapporterar Vetenskapsradion.

Under REM-sömn, som ibland också kallas för drömsömn, bearbetas dagens intryck. I den amerikanska studien har REM-sömnen mätts hos fler än 4 000 personer, i övre medelåldern eller äldre. De har sedan följts upp efter drygt tolv år.

Forskarna kunde då se en koppling mellan minskad andel REM-sömn och en ökad risk för att dö i förtid hos personerna. De kunde dock inte slå fast ett orsakssamband, eftersom andra faktorer kan spela in.

– REM-sömnen skulle mycket väl kunna användas som en enkel indikator på hur tillståndet är i kroppen. Men det viktiga är att först etablera att vi har det här sambandet, säger Torbjörn Åkerstedt, senior professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.