Hör Stefan Sjöstrand, vd på Skistar, ge sina bästa tips på hur du kan få en coronasäker skidsemester. Foto: TT/Pontus Lundahl/SVT

Intresset stort för fjällresor trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att semestra i de svenska fjällen på sportlovet är stort trots den pågående pandemin.

Stränga reserestriktioner stoppar nordiska turister – men enligt företaget Skistar fylls platserna upp av svenska besökare.

Samtidigt finns en oro för att en anstormning av turister kan pröva vården ytterligare.

Enligt Skistar, som äger och driver flera svenska skidanläggningar, är bokningsläget inför årets sportlov ganska likt hur situationen såg ut inför förra säsongen.

Vanliga år reser många danskar till de svenska fjällen, men den stängda gränsen gör att företaget i år nästan uteslutande räknar med svenska besökare.

– Vi har fått en del avbokningar från danska gäster. Samtidigt reser inte svenskar utomlands i samma utsträckning nu, vilket gör att platserna på våra anläggningar ganska snabbt fylls upp av svenska turister, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand.

Eterfrågan varierar hos biluthyrare

Enligt honom kom bokningarna för årets säsong igång tidigare än vanligt, men tappade fart något i takt med att smittläget försämrades under hösten.

SJ uppger att det vid den här tidpunkten i år är betydligt färre tågresor bokade för sportlovsveckorna  om man jämför med hur situationen såg ut 2019 som var ett ”normalår”. Enligt presstalespersonen Stephan Ray har dock trenden under hela pandemin varit att resenärer bokar biljetter tätt inpå avgång.

Biluthyrningsfirman Hertz däremot ser i år ett ökat bokningstryck, i Stockholm har efterfrågan på bilar under sportlovsveckan ökat med 20 procent. I resten av landet är tillgången god, uppger företagets marknadschef Cecilia Saberi.

Hos företaget Avis är bokningarna nu däremot färre än under både 2019 och 2020. Företagets Sverigechef Andrew Smith uppger dock att kunderna nu bokar bil tätare inpå resan.

Vården oroad

Även om fjällresorna under jul- och nyår än så länge inte visat på en ökad smittspridning av covid-19 ser vården i fjällregionerna med oro på vad en ny anstormning av turister kan innebära.

Vårdförbundets ordförande i Dalarna, Marion Vaeggemose, menar att läget fortfarande är bekymmersamt. Bara för att man kan resa, betyder det inte att man ska göra det, menar hon.

– Om man inte kan se att smittspridningen har gått ner så tycker vi inte att man ska ta risken och åka upp till fjällen och träffa en massa andra människor, säger Marion Vaeggemose.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.