Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är inte lika varmt här som det är i söder. Värmen är nog inget bra för min hälsa, säger turisten Alexander Dall till SVT. Foto: SVT

Svala somrar lockar turister från Sydeuropa till Sverige

Publicerad

När värmeböljor, extremtorka och bränder blir vanligare kan turister komma att söka sig norrut, enligt turismforskaren Robert Pettersson. En av dem är Alexander Dall från Tyskland.

– Här i Sverige kan jag andas, säger han till SVT på plats vid Trosa Havsbad.

Tillsammans med sin familj har Alexander Dall rest från Berlin med husvagn till campingen i Trosa för att undvika hettan. I skuggan av en klunga björkar har de parkerat och slagit upp ett campingbord.

– Jag tror inte att det är bra för hälsan att vara på en plats som är som en öken säger Alexander Dall.

– Här är det inte lika varmt som söderut.

Värmerekord i sommar

Juli i år var en av de tre i snitt varmaste julimånaderna på jorden sedan mätningarna startade och på flera håll i Europa slogs värmerekord under månaden, det rapporterade EU:s klimattjänst Copernicus i veckan.

När värmeböljor blir allt vanligare kan resandet till svalkan på nordligare breddgrader komma att öka.

– Sverige kan upplevas som ett svalare och attraktivare alternativ för sol- och badturism, säger turismforskaren Robert Pettersson vid Etour, Mittuniversitet.

– Här finns badplatser som erbjuder jämnare och lägre temperaturer än vad mer utsatta områden runt Medelhavet kan erbjuda.

Inte ännu en synlig trend

Men än så länge har turistströmmarna inte påverkats av värmerekorden, det menar statliga Visit Sweden som marknadsför Sverige som turistland.

En turist som inte tycker att klimatet spelar någon roll är Pien Geijmans Jehee från Nederländerna. Hon har tillsammans med sin familj parkerat husbilen en bit från familjen Dall med en skymt av havet som utsikt.

– Klimatet påverkar inte mitt val, säger Pien Geijmans.

– Vi reser till Sverige på grund av skogen och havet.

Men i framtiden kan vi förvänta oss längre perioder av extrem hetta när den globala temperaturen ökar ännu mer, enligt Copernicus. Då skulle alltså fler kunna söka sig till svalare temperaturer i Sverige och det håller Max Jehee med om.

– Om det är för varmt blir jag långsam och får ont i huvudet. Det är inte alls trevligt, säger besökaren Max Jehee.

– Jag skulle resa till kallare platser i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.