Ardalan Shekarabi (S) debatterade Elisabeth Svantesson (M) i Aktuellt. Foto: SVT

Svantesson (M): ”Löfven (S) försöker reducera det här till en fråga om kön”

Uppdaterad
Publicerad

I dag riktade statsministern skarp kritik mot de partier som vill avsätta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
– Löfven försöker reducera det här till en fråga om kön, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, i Aktuellt.

”Hatsvansen kommer dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas”, skrev statsminister Stefan Löfven (S) i dag på Facebook om att Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ska avsättas.

”Inte skett i samsyn”

Anledningen till att partierna vill att hon sparkas är att regeringen för drygt ett år sedan sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

– Strandhäll har misskött sitt uppdrag, när hon bara några månader innan valet avsätter Begler och sedan hävdar att det har skett i samsyn. Vilket det uppenbarligen inte har gjort. Hon har dessutom ljugit för konstitutionsutskottet (KU) och väljarna, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, i Aktuellt.

”Du blandar ihop korten”

På tisdag röstar riksdagen om Strandhäll ska få behålla sin ministerpost. Men civilminister Ardalan Shekarabi (S) menar att man bör invänta KU:s granskning:

– Jag tycker det är väldigt allvarligt att det här beslutet fattas av Moderaterna och de övriga partierna utan att KU har kunnat göra sin granskning. Man föregår KU och förändrar spelets regler, säger han i Aktuellt.

– Du blandar ihop korten och Löfven försöker reducera det här till en fråga om kön. Konstitutionsutskottets granskning är ju en helt annan process. Det är ett verktyg där man granskar ministrars förehavanden. Men misstroendeförklaring handlar om något helt annat. Det borde du veta som en av ministrarna i regeringen! Det handlar ju om riksdagens ledamöter har förtroende eller inte, säger Svantesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer