Förseningar, svärd på rummet och Koranen-skämt – hyresråd anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Ilskna utbrott, misstänkt partiskhet och skämt om en avliden. Det är några av de faktorer som gör att ett hyresråd nu anmäls till Statens ansvarsnämnd för att ha ”allvarligt skadat” förtroendet för hyresnämnden.

Hyres- och arrendenämnder avgör frågor som rör tvister mellan till exempel en hyresvärd och en hyresgäst, och ett hyresråd är ett slags domare som sitter ordförande i nämnden.

Hyresrådet som nu anmäls har tidigare uppmärksammats av tidningen Hem & hyra för en tumultartad tvist med sin tidigare sambo, som han skickat en bild av en kniv ihop med texten ”betala dina skulder”.

SVT Nyheter granskar

Enligt den nya anmälan har den aktuella hyresnämndens chef fått en rad signaler om att hyresrådet ”är oförberedd, dåligt påläst och ofokuserad, att han är ojämn i humöret” samt i flera fall ”agerat på sätt som gör att hans opartiskhet kan sättas i fråga.”

Drivor av papper

I den 21-sidiga anmälan finns en lång lista av exempel.

  • I en rad fall har ärenden blivit liggande i flera månader utan åtgärd. Det har bland annat rört ärenden som enligt lagen och nämndens egna regler skulle hanteras skyndsamt och inom tre månader. I ett fall låg ett ärende utan åtgärd i 11 månader.
  • Dröjsmål med protokoll och svar till parter – vilket gett intryck av att han försökt ”trötta ut parterna”.
  • Två parter ska i strid med säkerhetsreglerna ha lämnats obevakade innanför domstolens skalskydd.
  • När en en hyresgäst berättat om en inneboende som hittats död och alkoholpåverkad, ska hyresrådet ha skämtat: ”Han var på dojan helt enkelt”.

Vid ett kaosartat sammanträde ska hyresrådet ha sms:at med mobilen medan parterna skrek åt varandra. Sedan ska han ha avbrutit en av parterna, något han efteråt förklarat med att ”jag orkar inte lyssna på henne, hon har ju skrivit en hel Koran-text”.

Efter att en handläggare fått ett hotfullt samtal ska hyresrådet ha visat upp ett prydnadssvärd som han hade på sitt rum, och sagt att det var så han hanterade hotfulla situationer, vilket fått handläggaren att ta illa vid sig.

Avvisar kritiken

Nämndens chef skriver i sin anmälan att man försökt ge hyresrådet psykologhjälp – men att psykologen inte velat ta sig an fallet eftersom man inte kunde enas om någon problembeskrivning.

Hyresrådet tillbakavisar kritiken, som han menar har sin grund i att hans chef inte förstår nämndens verksamhet. Han ska också ha hänvisat till diffusa hälso- och synproblem.

Det är nu upp till Statens ansvarsnämnd att avgöra om agerandet ska leda till någon påföljd.

SVT har varit i kontakt med det utpekade hyresrådet, som säger sig inte ha tagit del av anmälan och avböjer intervju.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportar.

Fakta: Hyresnämnder och hyresråd

Hyres- och arrendenämnder ska fatta opartiska beslut i frågor som rör bostäder, lokaler och arrenden. Det kan till exempel handla om andrahandsuthyrning eller om en hyra varit oskäligt hög.

I dag finns åtta hyres- och arrendenämnder i Sverige.

Förhandlingarna leds av en ordförande som kallas hyresråd. Hyresrådet är alltid jurist, har en ställning jämförbar med en domare och utnämns av regeringen.

Källor: dom.se och Lag (1973:188) om arrendenämnder och hyresnämnder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet