Det upprör både miljörörelsen och Nordenchefen för FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation som inte tycker att det här rimmar med arbetet för mindre klimatpåverkan.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson skriver i ett brev till Rapport att han i grunden är positiv till att exportera svenskt kött till Kina och att klimatpåverkan inte blir så stor.
Delegation ska förhandla
En svensk delegation från Jordbruksverket och Livsmedelsverket är nu på plats i Peking för att få till stånd ett handelsavtal med Kina.
Kineserna är intresserade av allt från svenska grisfötter till köttbullar.
Sverige har i dag inte någon överproduktion av kött, tvärtom importerar vi 40% av köttkonsumtionen.
Framgångsrik lobbying
Efter lobbying från de svenska köttproducenterna har Jordbruksdepartementet gett klartecken till att försöka skapa en exportlicens till Kina. Jorbruksminister Eskil Erlandsson är på semester, men skriver så här i ett brev till Rapport:
”I Sverige finns goda förutsättningar för produktion av kött med hög kvalité, svenska bönder har hög nivå på djuromsorgen och vi har låga förekomster av smitta ... Det är naturligtvis viktigt för tillväxten och lönsamheten i svenska företag och för svensk ekonomi att vi kan sälja produkter på världsmarknaden.”
Omfattningen okänd i dag
Hur stora mängder det handlar om kan Eskil Erlandsson inte säga i dag
På frågan om hur exporten rimmar med regeringens klimatarbet svarar Eskil Erlandsson att det främst handlar om svin och fjäderfä som har en betydligt lägre klimatpåverkan än produktionen av nötkött som genererar större utsläpp av växthusgaser. Samtidigt är svenska företag duktiga på att energieffektivisera, menar Erlandsson.