Dawa vill se mer mångkultur i Sverige: ”Utvecklingen måste fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket har andra kulturer påverkat den svenska kulturen? Och vad är egentligen svenskt? 

I Åsiktsbubblan diskuterar deltagarna invandring och mångkultur. 

– Svenskar vill ha svensk kultur. Men svensk kultur kommer från andra kulturer och utvecklingen måste fortsätta, säger Dawa Rönn i programmet. 

– Fruktansvärt att påstå att det inte finns någon svensk kultur, menar Henrik Scheutz.  

Har Sverige berikats av mångkulturen, eller urvattnas de svenska traditionerna? I programmet Åsiktsbubblan deltar två grupper från varsin ände av åsiktsspektrat. När väggen i mitten av rummet plötsligt hissas upp möts de öga mot öga. 

– Att vara emot mångkultur – det är bara rädsla och okunskap, säger Mona Skoglund i programmet.

Val 2022

Hon bor i ett område där de flesta boende har annat ursprung än svenskt.

– På min dörr står det ”Ahlan wa sahlan” på arabiska, som betyder välkommen. Folk kommer hem till mig och jag går hem till dem och jag får mat och kaffe, och jag behöver aldrig någonsin känna mig ensam.

– Jag köper inga skyltar med arabisk skrift på dörren. Jag har varningskyltar för mina hundar, säger Tord Hansson, som tycker att människor som kommer till Sverige bör anpassa sig till den svenska kulturen.

Se mötet i Åsiktsbubblan på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet