Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är svensken som haft en huvudroll i att sprida appen Anom i kriminella kretsar – hemliga dokumenten från FBI visar Visa alla (3)
Visa alla (3)

Svensk åtalas för central roll när telefonerna spreds

Uppdaterad
Publicerad

FBI åtalar nu flera personer som ska ha spridit den krypterade telefontjänsten Anom i kriminella kretsar, ovetandes om att FBI avlyssnat dem. En av de misstänkta är en svensk 37-åring, som ännu är på rymmen. Samtidigt begärs han häktad i Örebro tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Genom den krypterade chattappen Anom, som FBI utvecklat, har myndigheter kunnat infiltrera kriminella nätverk runt om i världen under flera års tid. Chattplattformen har haft omkring 12 000 användarkonton och under de senaste dagarna har 800 personer gripits och mer än åtta ton kokain, 250 skjutvapen, 55 lyxfordon och motsvarande över 48 miljoner dollar beslagtagits under razzior i en rad olika länder, med hjälp av de avlyssnade meddelandena.

Svensk åtalas för två centrala roller

FBI utvecklade och administrerade chattplattformen och nu åtalas 17 personer, varav en svensk, i USA för att ha spridit den till kriminella. Det framgår i ett åtal som lämnades in i San Diego den 28 maj, men som varit hemligstämplat fram tills nyligen.

FBI pekar ut svensken, en 37-årig man med dubbelt medborgarskap, som en av tre administratörer som bland annat kunnat fjärradera telefoner och lägga till och radera användare. Men han pekas också ut som en av fyra ”influencers” som sålt in Anom-enheterna till andra kriminella.

I åtalet står det att han och de andra tre har “ett rykte för sin kunskap och expertis när det gäller krypterade enheter”, att de har “en enorm inverkan för att få andra att använda en viss sorts krypterade enheter” och att de är välkända hos polisen, med makt och inflytande över andra brottslingar.

På onsdagen begärdes 37-åringen häktad vid Örebro tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. I dokument från tingsrätten beskrivs bland annat Örebro som brottsplats.

Bytte namn

Den 37-åriga mannen, som bytte namn för några år sedan, förekommer under mer än 20 avsnitt i belastningsregistret. Han har tidigare bland annat dömts till ett mångårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott. 

Några månader efter att han frigavs 2017 så utvandrade han från Sverige. 

Tidigare stod han skriven på en adress i Stockholmsområdet men han har även uppgett en adress i Malmö enligt domstolshandlingar. I samband med att han utvandrade från Sverige hade han en särskild postadress i centrala Stockholm som är känd för att nyttjas av kriminella.

Åtta av 17 gripna

I åtalet framgår det även att de marknadsfört plattformen som ”byggd av kriminella för kriminella” ovetandes om att den byggts i FBI:s regi, som en del av den internationella polisoperationen ”Trojan Shield”.

Åtta av de 17 åtalade greps i måndags, men nio är fortfarande på rymmen. Däribland svensken. Han bor numera i Turkiet, precis som den högst ansvarige för att sprida krypterade telefonerna, enligt åtalet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
60 sekunder om operation: Trojan Shield Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OPERATION ”TROJAN SHIELD”

Mer i ämnet