Andreas Granqvist jublar efter att ha gjort Sveriges andra mål i matchen mot Mexiko. Centerpartiets ledare Annie Lööf (C) intervjuas under politikerveckan i Almedalen 2017. Foto: Henrik Montgomery/TT/Björn Larsson Rosvall/TT

Svenska fotbollsframgångar ruckar på Almedalsevenemang

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverige gick vidare i fotbolls-VM och därmed kommer att spela under politikerveckan i Almedalen skapar problem för ett hundratal evenemang.

– Så fort det blev klart att det är Sverigematch blev det som någon form av lavin eller vulkanutbrott för mångas planering, säger Fredrik Tamm, projektledare för ett av samtalen som skulle hållas under matchen på tisdag.

Enligt programmet på Almedalens hemsida ska det pågå nästan 200 evenemang samtidigt som Sverige möter Schweiz i Sankt Petersburg i åttondelsfinal på tisdag klockan 16.00. Men frågan är hur många av samtalen och debatterna som verkligen kommer att äga rum exakt som planerat.  

– När det blev klart att Sverige gått vidare så började ett antal aktörer ställa om scheman och se över möjligheterna att sända matchen, säger Fredrik Tamm, projektledare för Träffpunkt #inköpsdagen som anordnar samtalet ”Hur kan den offentliga upphandlingen skapa en bättre vård?”.

Almedalen 2018

”Hade motsvarande skett om damerna gått vidare?”

För att inte krocka med fotbollsmatchen har det samtalet, med bland andra civilminister Ardalan Shekarabi (S), tidigarelagts.

– Min reflektion som ansvarig är: Hade motsvarande skett om damerna gått vidare till åttondelsfinal? Men det är inte min sak att föra den debatten nu. För oss var det självklart att samtalet är så pass intressant och relevant att den inte ska hamna i skuggan av en fotbollsmatch, säger Fredrik Tamm.

It-konsultföretaget Tieto, som anordnar ”Smarta kontakt – en hävstång för morgondagens delningsekonomi” kommer att hålla sitt evenemang som planerat.

– Men vi streamar matchen och visar den i vårt tält efteråt. Vi skriver det i vårt program. Då kan publiken åtminstone se större delen av matchen, säger Sophie Gernandt, projektledare.

”Är det match då?”

Samtidigt finns det arrangörer som inte alls kommer att vika sig för fotbollen.

– Jaha, är det match då? Det visste jag inte om, men vi kommer inte att ändra seminariet för det, säger Charlotte Askari, kommunikationsansvarig för Vätgas Sverige.

Under matchen kommer organisationen att hålla samtalet ”Kvinnor i vätgasbranschen – får de riskkapital?”

– Vi tror att just detta seminariet är så spännande att det trumfar matchen, säger Charlotte Askari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet