Många ersätter köttet på tallriken med halloumiost av miljöskäl. Men det är kanske inte ett så bra alternativ som man tror, då landet osten kommer från, Cypern, är en av de största antibiotikaanvändarna i Europa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenska halloumi-importörer arbetar för att minska antibiotikaanvändning

Uppdaterad
Publicerad

Workshops, utbildningar och samtal med cypriotiska veterinärer. Två av Sveriges stora importörer av halloumi från Cypern är väl medvetna om problemen med antibiotikaresistens – och har i flera års tid arbetat för att få sina leverantörer att minska antibiotikaanvändningen.

Både Zeta och Fontana är stora importörer av cypriotisk halloumi – och medvetna om problemet med den omfattande antibiotikaanvändningen i landet.

Di Luca, företaget bakom Zeta, har bland annat utbildat sina ostleverantörer i södra Europa tillsammans med antibiotikaexperter och veterinärer från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Försöker påverka på plats

– Vårt syfte med antibiotikaprojektet är att utbilda och höja kunskapsnivån kring antibiotikaresistens. Vi vill skapa motivation och hjälpa våra producenter att minska antibiotikaanvändningen, säger Helene Rehnberg, inköpschef på di Luca.

Hon berättar att de först funderade på att ta mjölkråvaran från ett annat land, men kom till slut fram till att det är bättre att försöka påverka hela produktionen på plats.

– Vi arbetar med de här länderna och vi vill ha ett långsiktigt samarbete med våra producenter. Så vi tycker definitivt att det här är vårt ansvar. Vi vill få till en förändring, säger Helene Rehnberg.

Importerade 4 000 ton ost

Sverige är en stor importör av halloumi. Vi äter näst mest halloumi i Europa, efter Cypern själva. Och importen har ökat kraftigt. 2010 importerade vi 21 ton halloumi från Cypern, förra året var siffran uppe i 4 000 ton.

Martina Molander är inköpschef på Fontana.

– Vi vill verkligen betona för konsumenter som kanske är oroliga, att Fontanas halloumi garanterat är fri från antibiotika, säger hon.

Ingen halloumi på svenska marknaden ska innehålla rester av antibiotika, så osten är inte farlig att äta. Risken ligger i den oansvariga användningen av antibiotika.

”Viktigt att företag tar ansvar”

Fontana arbetar med sin leverantör och för en dialog kring användandet av antibiotika, för att höja medvetandet om riskerna. De försöker också påverka fler än sina leverantörer.

– Vi jobbar också med myndigheterna på Cypern för att kunna påverka dem på en annan nivå. Vi jobbar både mot jordbruksministeriet och veterinärförbundet, säger Martina Molander på Fontana.

Helene Rehnberg på Zeta tror att deras agerande kan påverka utvecklingen av antibiotikaanvändningen inom lantbruket på Cypern.

– Jag tror generellt att det är viktigt att företag tar ansvar i den här frågan. Då kan vi få till en mycket snabbare förändring än att invänta att myndigheterna lagstiftar om det här, säger Helene Rehnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.