Svenska kraftnät vill ge tillbaka till sina kunder genom sänkta elnätsavgifter.

Svenska kraftnät sänker nätavgifterna med 11 miljarder

Publicerad

Svenska hushåll och företag ska få minskade elnätsavgifter med sammanlagt 11 miljarder kronor. Det beslutar Svenska kraftnäts styrelse under nästa vecka. De höga elpriserna är en av anledningarna till bolagets beslut.

SVT har tidigare rapporterat om stora prisskillnader på el i olika delar av landet. Prisskillnaderna beror till viss del på att det finns olika mycket el i olika delar av Sverige. Svenska kraftnät tar därför ut en kapacitetsavgift som i praktiken ska fungera som en slags trängselavgift för el.

Under förra året genererade avgiften 21 miljarder kronor, vilket var långt över tidigare rekord. I år räknar man med intäkter på 60 miljarder.

Pengarna som kapacitetsavgiften genererar ska i första hand användas till att bygga ut nätet och minska prisskillnaderna i landet.

Eftersom Svenska kraftnät redan har pengar till alla sina planerade utbyggnader vill man nu alltså – i enlighet med regelverket – ge tillbaka delar av detta till kunderna genom att sänka avgifterna.   

Redan i år har man minskat nätavgifter med 1,6 miljarder och drygt 5 miljarder av kapacitetsavgifterna har använts för att täcka kostnader som man annars hade behövt finansieras via nätavgifter.

Ingen jättesänkning för ett vanligt hushåll

Även om 11 miljarder kronor låter mycket, kommer det inte att innebära några stora lättnader för vanliga hushåll. Särskilt eftersom vissa nätbolag, däribland Ellevio aviserat kännbara höjningar av nätavgifterna.

– Vi räknar med att det kan betyda någon procent på elräkningen totalt för ett vanligt hushåll, men i vissa fall kan snarare betyda att planerade höjningar av nätavgifterna inte blir så stora, säger Malin Stridh avdelningschef för elmarknad på Svenska kraftnät.

Före valet lovade både Socialdemokraterna och högeroppositioner stora kompensationer för höga elpriser. Man talade då om de 90 miljarder som finns i lagrade kapacitetsavgifter hos svenska kraftnät.

Svenska kraftnäts beslut innebär att delar av den summan nu intecknas till annat. Samtidigt är det ännu oklart om EU kommer godkänna att man tar av kapacitetsavgifterna och ger som kontanta bidrag till elkunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.