I klippet får du bland annat se vad 22-åriga Agnes Kahn har hemma ifall strömmen skulle gå. Foto: Malin Gotlin/SVT

Svenskarna dåligt förberedda på stora strömavbrott enligt ny undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett större strömavbrott dröjer det inte länge innan krisen är ett faktum. Trots det är svenska folket varken oroliga eller förberedda. Sämst ser det ut för de unga. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap anser att medvetenheten behöver öka.

En stor del av svenska folket, 70 procent, är inte oroliga för att drabbas av ett långvarigt strömavbrott. Det framgår av en undersökning som opinionsinstitutet Novus har gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

Kvinnor är mer oroade än männen, både generellt och för den egna förmågan att klara ett långvarigt strömavbrott. Det kan hänga ihop med att knappt hälften av kvinnorna uppger att de har möjlighet att laga mat hemma vid ett långvarigt strömavbrott, vilket kan jämföras med 60 procent för männen. Männen äger i större utsträckning grillar och stormkök, visar undersökningen.

Strömlöst Sverige

”Man är inte fredad någonstans”

När det kommer till förberedelser är skillnaden stor mellan stad och landsbygd, visar svaren från undersökningen. I tätorter med 30 000 invånare eller fler har man betydligt mindre möjligheter att laga mat vid ett strömavbrott än i mindre samhällen. 77 procent i tätorterna vet inte var de ska hämta dricksvatten och de saknar också i större utsträckning viktiga saker som vattendunkar, transistorradio och kontanter.

Många tror kanske att man är fredad från elavbrott om man bor i storstäder, stämmer det?

– Nej, det stämmer inte. Man är inte fredad någonstans. Systemet är sådant att det är sårbart överallt i hela landet men kanske på lite olika sätt. Vi har inget helsäkert system någonstans, säger Mette Lindahl Olsson, biträdande enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Frågar man Energimyndigheten blir svaret detsamma.

– Nej man är inte fredad i storstan. Ingen är garanterad 100 procent avbrottsfri el. Elavbrott kan inträffa. Även i stan, säger Mikael Toll, enhetschef på Energimyndigheten.

Yngre människor sämst förberedda

Energimyndigheten och MSB varnar för att den låga kunskapsnivån kring strömavbrott.

– Det är ett problem både för den som drabbas och för samhället eftersom det innebär att de begränsade resurserna som skulle behövas till de absolut mest utsatta går till väldigt många fler. Därmed blir konsekvenserna av ett elavbrott större än de hade behövt bli, säger Mikael Toll.

Yngre människor, 18-29 år, är minst oroliga både för att drabbas av ett långvarigt strömavbrott och för hur de själva skulle klara av situationen. Detta samtidigt som de är sämst förberedda.

– Det finns många studenter som inte ens har brandvarnare i sina bostäder och någonstans får man börja där. I dag är det ju exempelvis viktigt för unga att kunna ladda sin mobil. Ett förslag är att alltid ha en powerbank som är laddad. Det är också bra att veta vem man kan åka hem till om värmen fallerar, säger Mette Lindahl Olsson på MSB.

”Måste ha en mental beredskap”

Så hur länge ska man egentligen kunna klara sig själv vid ett längre elavbrott? SVT Nyheter har ställt frågan till 24 kommuner och där blir det tydligt att kommunerna har olika förväntningar på sina medborgare.

Som minst anser kommunerna att du ska klara dig i tre dygn. Men svaren varierar – vissa kommuner menar att det inte finns någon bortre gräns för hur länge du ska kunna överleva på egen hand. En sak som många kanske inte tänker på är att kommunerna inte har någon skyldighet att tillhandahålla mat för sina invånare.

Alla behöver en batteriradio, vattendunkar, något sätt att laga mat och hålla värme. Framför allt är det hushållen i lägenheter som har problem”, uppger en tjänsteman.

Enligt Mikael Toll är det viktigaste att man faktiskt inser att man kan drabbas av elavbrott.

– Man måste ha en mental beredskap så att man inte står handfallen när någonting händer. Det kan handla om så enkla saker som hur lång tid det tar innan värmen blir ett problem och hur man ska göra om man behöver vatten.

”Synd om dem”

Kunskaperna kring elavbrott – och hur man klarar sig – måste öka. Det anser både MSB och Energimyndigheten. Och hur förberedda vi är varierar.

– Vissa grupper läser allt, tänker igenom väldigt mycket och har förberett sig väldigt mycket. Sedan finns det andra som överhuvudtaget inte reflekterar över att de har ett beroende av el och att någonting kan hända när det blir elavbrott, säger Mikael Toll.

Hur ska man som medborgare tänka när krisen kommer och man inte har förberett sig?

– Att man funderar på vad man har för behov och vilka förberedelser man behöver vidta. Är det så att man inte har vidtagit några som helst förberedelser då tycker jag att… då är det synd om dem, säger Mette Lindahl Olsson.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har gjorts av opinionsinstitutet Novus på uppdrag av SVT Nyheter. 1519 personer har svarat på frågorna. Undersökningen är gjort på nätet och består av Novus slumpmässigt rekryterade webbpanel och deltagarfrekvensen är 59 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet