• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: Grafik: SVT

Svenskarna: Det är kaotiskt

Uppdaterad
Publicerad

Vi lever i en orolig tid och kaos är ordet de flesta väljer för att beskriva läget i landet. Det visar en ny mätning från opinionsinstiutet Novus. Andra ord som de tillfrågade använder är rörigt, oro, osäkert och otryggt.

I mätningen, som gjordes under perioden 28 januari-2 februari, fick de tillfrågade fritt välja tre ord för att beskriva de politiska turerna sedan valet i september 2014. Det ord som nämndes mest var kaos följt av orden rörigt och oro.

Vid motsvarande mätning i december 2014 var sandlåda det ord som nämndes mest. Även den gången kom rörigt och oro på andra och tredje plats.

Agenda

I den senaste mätningen fick för första gången de tillfrågade också välja tre ord för vad de känner om Sverige just nu. Även då nämndes ordet kaos av de flesta men även osäkert och otryggt var ord som användes av många. 

Orosmolnen tätnar

Att beskriva läget i landet som koatiskt ligger nära till hands när man upplever att orosmolnen tätnar, att det trygga och invanda är hotat också här hemma. Förändringarna efter bland annat flyktingkrisen är ett samtalsämne även i de välmående villaområdena i södra Göteborg.

Isabel Holmquist, yogalärare i Askim, berättar om planerna att bygga ett flyktingboende i området alldeles intill villorna med havsutsikt. Uppemot 300 asylsökande ska få plats på boendet. Hennes känslor inför vad som händer är kluvna mellan oro och förståelse.

– Helst vill jag inte att de ska bo här men jag förstår att de måste bo någonstans. Man vill gärna hjälpa till men man vill inte ha dem i sin trädgård.

Även Isabel Holmquist beskriver situationen i Sverige som ”rätt kaosartad”.

Gärna hjälpa – men inte här

På en informationsträff, där kommunens planer presenteras, står det klart att invånarna inte vill ha några flyktingbostäder. De få som ​välkomnar ​flyktingar har svårt att göra sina röster hörda. 

– Jag är orolig över kvantiteten av människor som kommer hit, krigsskadade och traumatiserade. Och överskottet av killar. Min dotter är i tonåren, säger Catrin Reichmann.

Lena-Marie Månsson, diakon Askims församling, är bedrövad när hon beskriver det hon hört på mötet. Hennes sammanfattning är att man gärna hjälper flyktingar – bara de inte kommer för nära mig, mitt liv och min tomt.

”Utmaning av svensk identitet”

Det är inte bara villaägarna i Askim som är oroliga över utvecklingen.

Ordet kaos, som många använder, är särskilt allvarligt i Sverige. Kaos står för något som är rakt motsatt det vi uppfattar som typiskt svenskt. Och det är extra illavarslande. Det menar Lars Trädgårdh, författare och professor i historia.

– Ordning och reda är svenskt. Kaos är dess motsats. Vi talar här om en utmaning som går rakt in i den svenska identiteten, säger han.

Enligt Lars Trädgårdh är det särskilt de snabba vändingarna som gjort folk osäkra och oroliga. Statsministern deklarerade så sent som strax efter sommaren att Sverige välkomnar flyktingar, något som många applåderade. Många ställde upp som frivilliga.

– Men bara några månader senare vänder allting. Det betyder att man inte riktigt kan lita på sina ledare. För vad ska de säga om ytterligare några månader? Var hamnar vi då?

”Otroligt farligt”

Kris i Grekland, krig i Syrien, terror i Paris, zikavirus, klimatförändringar – det finns mycket att vara rädd och orolig över. Även Sofia Nerbrand, ordförande för det liberala Bertil Ohlininstitutet, är orolig. Hon är orolig för att så många är rädda.

– Rädda männniskor är farliga männniskor. Även om bussarna går i tid och vi åker på semester och dricker kaffe i vardagen, så knyter många näven i fickan. Man börjar leta efter hot, skrämmer upp sig och kanske börjar rösta på missnöjespartier. Då påverkas även den verkliga politiken och ytterst rättsstaten – och det är otroligt farligt, säger Sofia Nerbrand.

Välkomnar – trots allt

Som traktens yogalärare vet Isabel Holmquist hur många känner det. Det är inte lika lätt att vara humanist och godhjärtad längre.

– Man vil hjälpa till men om det drabbar mig, hur hanterar jag det?  

Till sist bestämde sig Isabel Holmquist för att ta ställning. Hon startade en sida på Facebook där hon uppmanade grannarna att välkomna flyktingarna – trots allt.

– När de väl kommer hit måste det ske på ett bra sätt så att de kan integreras, så att man kan lära känna dem.

Se hela inslaget genom att klicka på bilden längst upp i texten!

Inslaget kan även ses i söndagens Agenda som sänds i SVT2 klockan 21.15. Programmet kan också ses direkt i SVT Play och i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet