Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu avslöjar Säpo att svenska routrar har använts i omfattande hackerattacker. Hör när Pontus Johnson, professor i cybersäkerhet, berättar hur hackarna kan påverka kritisk infrastruktur. Foto: Håkan Claesson

Svenskars routrar utnyttjade av kinesisk hackergrupp

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga kinesiska hackergruppen APT31 har använt svenska privatpersoners routrar när de genomfört cyberattacker mot en rad länder. Det bekräftar Säkerhetspolisen för SVT Nyheter.

Säpo avslöjar nu att APT31 genomfört omfattande cyberattacker under åren 2020 och 2021 mot ett flertal länder i Europa.

– De här angreppen genomfördes bland annat från privatpersoners hackade routrar i Sverige, säger Säpos presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg.

USA har väckt åtal

USA har väckt åtal mot hackergruppen efter omfattande cyberattacker mot amerikanska politiker. Hackergruppen uppges vara en del av den kinesiska statsapparaten.

Pontus Johnson, professor i cybersäkerhet, menar att attackernas syfte bland annat kan vara att påverka kritisk infrastruktur. Hackergruppen har skickat mängder med mejl där vissa spårat mottagaren.

– I en del fall har de gått vidare med och försökt hacka sig in i organisationers och personers mejlkonton, och teknisk infrastruktur. Det har de i vissa fall lyckats med.

I Europa har medlemmar i den internationella alliansen Inter-parliamentary alliance on China (IPAC) drabbats. IPAC samlar politiker som arbetar med hur demokratiska länder ska möta Kina. Bland medlemmarna finns de svenska politikerna Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborgs stad, och riksdagsledamoten Joar Forssell (L).

Hackade routrar skapar nätverk

Genom att hacka svenskars routrar har hackergruppen byggt upp ett infrastrukturnätverk som använts till cyberattacker.

– Där har man stulit information från andra länder, säger Fredrik Hultgren-Friberg.

Utöver USA har även Storbritannien, Norge och Finland konstaterat att de drabbats av cyberattackerna.

Om Säpo har bistått USA med åtalet mot hackergruppen kan Fredrik Hultgren-Friberg inte gå in på.

Vill kunna förneka angreppen

Att hackergruppen använder denna typ av angrepp är för att de ska gå att förneka, menar Fredrik Hultgren-Friberg. Säpo arbetar dock med underrättelser för att kartlägga vad som sker och försöker avbryta.

– Det ska vara svårt att se vem det är som gör angreppet. Det sker i en internationell kontext så lagföringsmässigt blir det väldigt komplicerat att kunna åtala och fälla någon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.