Statsepizootologen: Danmark har haft minkcorona sen i juni Foto: SVT

”Sverige behöver inte avliva alla minkar på grund av coronasmitta”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges läge med corona-smittade minkar är betydligt bättre än Danmarks, och här pågår nu redan den avlivning som sker varje höst när djurens pälsar ska tas. Därför behövs ingen extra avlivning av svenska minkar.

Det säger tillförordnade statsepizootologen Karl Ståhl.

Inne på Statens veterinärmedicinska anstalt utanför Uppsala pågår nu provtagning på inskickade minkar.

– Vi har ett övervakningsprogram och får in från alla producenter. Hittills har vi tio bekräftade fall där minkar i Sverige smittats av corona-virus. Alla från Blekinge där ungefär hälften av landets minkfarmer ligger, säger Ståhl.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Kritiker har sagt att djurhållningen, med stora besättningar där djur lever tätt inpå varandra, kan bidra till smitta och dess spridning.

– Jag kan inte säga att den bidrar till att smitta uppstår. Man kan ha stora besättningar med många djur men gott smittskydd. Ofta är det små besättningar med sämre smittskydd som har större risk att bli smittade, säger Karl Ståhl.

– Men om man fått in smitta, då är det klart att det blir mer smittspridning om man har mycket djur.

”Svenska situationen väldigt annorlunda från den danska”

I Danmark pratade man om att avliva alla minkar, och påbörjade det men måste avbryta av juridiska skäl. Vad borde Sverige göra?

– Den svenska situationen är väldigt annorlunda. Vi har ungefär 40 minkfarmer med 650.000 djur. Danmark har 1 500 minkbesättningar med nära 20 miljoner djur. De har haft smittspridning sedan i juni som de inte fått stopp på. I Sverige påträffades de första smittade i oktober.´

– Och eftersom det kommer nu när pälsningen ska ske och minkar avlivas för pälsens skull, så är det ett snabbare och effektivare sätt att minska antalet minkar och minska risken för okontrollerad smittspridning, säger Karl Ståhl.

Varje år avlivas ungefär 5/6-delar av minkarna för pälsens skull, och 1/6-del sparas till nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet