Solpaneler på taket till en byggnad i Vatikanstaten i Italien. Foto: Andreas Solaro/AFP/Scanpix

Sverige dåligt på solenergi

Uppdaterad
Publicerad

Solenergi är inte Sveriges starkaste gren – än i varje fall. Vi är till och med sämst i EU på att satsa på solenergi.

Det visar en färsk EU-jämförelse.

Men Sara Bargi, som arbetar med forskningsstöd på Energimyndigheten, är övertygad om att solenergi kommer att bli stort även här.

Leva klimatsmart

– Solenergin är vår överlägset största resurs. Men solceller är dyra även om de blivit allt billigare och de har låg verkningsgrad. I det långa loppet kommer solenergi att bli en av de största energikällorna men frågan är hur snabbt det kommer att gå, säger hon.

Förra året kom bara 0,01 procent av all el som förbrukas i Sverige från solenergi, enligt Sara Bargi.

– Vi ligger definitivt efter. I Tyskland kom halva energiförbrukningen från solenergi visade en mätning i slutet av maj.

– Tyskland är ett av de bästa landen i världen på förnybar energi. Det beror i stor utsträckning på att privatpersoner skaffat solenergi till sina hus, säger Sara Bargi.

Den svenska eftersläpningen beror, enligt Sara Bargi, bland annat på att de elcertifikat som införts här inte är utformade för småskaliga anläggningar.

– I vissa andra länder kan det också vara mer lönsamt för privatpersoner att använda solenergi än här i Sverige. I Italien till exempel är elen dyr men man har gott om sol.

Oftast behövs dock någon form av stödsystem för att få en solelanläggning att gå ihop ekonomiskt, menar hon.

Forskningsprojekt om nya solceller

Energimyndigheten håller nu på att planera ett stort forskningsprogram som enligt Sara Bargi planeras starta redan i sommar.

– Olika grupper av forskare ska kunna söka stöd i konkurrens med varandra. Det ska handla mycket om att ta fram nya typer av solceller. Det kan handla om till exempel tunna böjliga solceller som sitter i en markis eller på ett fönster eller som är integrerade i takplattor.

– Vi vill också ha in forskning som handlar om andra delar av anläggningarna än själv solcellerna.  När de blivit billigare börjar det spela roll vad andra saker kostar, som ramar, växelriktare och inkapsling.

Framöver hoppas hon också på nettodebitering som ett sätt att öka intresset för solenergi i Sverige.

– Det är ett förslag som regeringen utreder, en form av indirekt subvention som branschen också vill ha. I dag fungerar det så att man kan sälja sitt elöverskott om någon vill köpa elen, men om man själv köper el nattetid när det inte produceras någon solenergi, så måste man skatta för den.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leva klimatsmart

Mer i ämnet