Sverige investerar i svartlistade Kinabolag

Publicerad

Tre svenska statliga AP-fonder äger aktier i det kinesiska, kontroversiella telekombolaget ZTE. Bolaget svartlistades nyligen av myndigheten PTS eftersom svenska säkerhetspolisen anser bolaget vara en säkerhetsrisk. Totalt har de tre AP-fonderna aktier värda över en miljard kronor i åtta kinesiska telekom- och övervakningsbolag som finns med på USA:s färska svarta lista över kinesiska bolag som anses vara ett säkerhetshot.

Just nu pågår processen för att införa 5G-nät i Sverige. Den 20 oktober beslutade telemyndigheten PTS att operatörerna i 5G-nätet inte får använda utrustning från de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE av säkerhetsskäl. Enligt Säpo och Försvarsmakten finns risk för att kinesiska regimen kan utnyttja bolagen för olovlig övervakning.

Bakgrunden är den lag som regering och riksdag drev igenom förra året och som kallats ”Huaweilagen”. I somras beslöt även amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC att förbjuda amerikanska företag att samarbeta med Huawei och ZTE eftersom de ”utgör ett hot mot landets säkerhet”.

AP7 förvaltar premiepensionspengar

Men samtidigt som svenska politiker och myndigheter inte vill ha något med de kinesiska telekombolagen att göra har de statliga pensionsbolagen investerat stora belopp i ett av bolagen.

Myndigheten AP7 förvaltar premiepensionspengar åt svenska folket. Enligt AP7:s senaste lista av aktieinnehav har bolaget aktier värda närmare 50 miljoner kronor i ZTE Corp. Även Första och Andra AP-fonden har köpt aktier i ZTE.

– I dag är säkerhetsskäl inte en uteslutningsgrund, säger Sjunde AP-fondens vd Richard Gröttheim och hänvisar till regeringens instruktioner.

Äger aktier värda en miljard

En genomgång visar att tre av AP-fonderna äger aktier värda över en miljard i åtta kontroversiella kinesiska bolag.

Sjunde AP-fonden har också köpt aktier värda över 50 miljoner kronor i Hangzhou Hikvision, ett bolag som tillverkar övervakningskameror och ansiktsigenkänningsmjukvara för bland annat kinesiska militären. Även Första och Andra AP-fonden har investerat i bolaget.

China Mobile har fått mest pengar

Utav de kinesiska säkerhetsriskbolag som Sjunde AP-fonden investerat i har China Mobile fått mest pengar. Aktieinnehavet är värt över 600 miljoner kronor.

Bolagen finns med på USA:s försvarsdepartements lista med 31 företag. Den 12 november i år beslutade president Donald Trump att inga amerikanska pensionsfonder får äga aktier i några av dem.

SVT har sökt ZTE för en kommentar utan resultat.

ZTE Corporation:

ZTE Corporation, som är börsnoterat i både Hong Kong och Shenzhen, har bland annat bötfällts 2017 för att ha sålt utrustning med amerikanska delar till Iran och Nordkorea trots sanktionslagstiftning.

Norska statliga Oljefonden uteslöt bolaget från fonden 2016 på grund av anklagelser om grov korruption.

Enligt amerikanska myndigheter har bolaget nära kopplingar till den kommunistiska kinesiska diktaturregimen.

Enligt USA:s regering har ZTE:s tjänster och produkter använts för att övervaka och förtrycka den muslimska minoriteten Uigurerna i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.