Foto: TT

Sverige ledde nordisk protestaktion mot Ryssland och Iran

Uppdaterad
Publicerad

Iran och Ryssland har uppvaktats av Sveriges ambassadörer för att få till stånd en lösning så att civila ska få lämna Aleppo. Även övriga nordiska länder deltog i protestaktionen. – Just nu måste vi använda alla diplomatiska och politiska verktyg vi kan för att påverka så att vi kan få slut på stridigheterna, säger utrikesministern till SVT Nyheter.

Det var i helgen som Sveriges ambassadör i Teheran uppvaktade iranska utrikesdepartementet och lämnade över Sverige synpunkter där man snarast vill att de civila som finns i Aleppo ska få möjlighet att så snart som möjligt lämna den krigsdrabbade staden.

Och i dag gjorde Sveriges ambassadör i Ryssland en liknande aktion i Moskva. Sverige hade även fått med sig övriga nordiska länder i protestaktionen.

– Lidandet och förstörelsen är helt enorm och nästan svår att ta in. Jag tror att människor överallt i hela världen nu har noterat hur det ser ut och att det faktiskt är obeväpnade och oskyldiga människor som måste få hjälp och stöd nu att komma ut från Aleppo, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

Ni har fått med övriga nordiska länder i detta, varför har ni inte fått med övriga EU?

– Vi började med de nordiska länderna för att vi menar att det är bråttom, säger utrikesminister Margot Wallström (S). Det är nog säkert så att många andra vill ansluta sig och då är det välkomna att göra det. Men vi började på nordisk nivå för att vi ska se till att det sker så snart som möjligt.

”Måste använda alla diplomatiska verktyg”

Hon kan inte ge något svar på vad den nordiska uppvaktningen har inneburit utan vill återkomma med de reaktioner som de svenska ambassadörerna har fått.

Från utrikesdepartementet vill man inte kommentera vad som sades i detalj på mötet mer än att det nordiska budskapet har noterats.

– Just nu måste vi använda alla diplomatiska och politiska verktyg vi kan för att påverka så att vi kan få slut på stridigheterna, och att det inom kort även blir ett ansvarsutkrävande för dem som orsakat så mycket lidande och skada mot oskyldiga män och kvinnor i Aleppo, säger Margot Wallström (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet