Även försvarskoncernen Saab och det franska försvarsföretaget MBDA har skrivit under ett samarbetsavtal gällande antitankvapen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige och Frankrike fördjupar försvarssamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Frankrike ska fördjupa samarbetet inom luftförsvaret – även försvarsjätten Saab följer efter med ett eget företagssamarbete.

– Tillsammans ska vi göra något ännu vassare, säger Saab:s vd Micael Johansson.

Försvarsministern Pål Jonson (M) och den franske försvarsministern Sébastien Lecornu undertecknade en så kallad avsiktsförklaring under president Emmanuel Macrons besök i Sverige. Avtalet handlar om att se över möjligheterna för att i framtiden samarbeta inom luftövervakning och luftförsvar.

Pål Jonson menar att avtalet kommer till i en tid då stödet till Ukraina behöver bli bättre och Europas länders försvar behöver stärkas. Han menar även att Sveriges och Frankrikes styrkor kompletterar varandra.

– Sverige och Frankrike har två av Europas starkaste försvarsindustriella baser, det skapar förutsättningar för oss att fördjupa vårt samarbete, säger han.

Saab skriver under samarbetsavtal

Även försvarskoncernen Saab och det franska försvarsföretaget MBDA har skrivit under ett samarbetsavtal gällande pansarvärn.

– Vi har sett behovet av det här, inte minst i det tragiska kriget i Ukraina. Vi måste göra mer för att hantera den typen av hot, säger Micael Johansson, vd för Saab.

Avtalet berör även luftförsvarssystem. Enligt Micael Johansson är det för att kunna skydda städer och infrastruktur från hot från luften.

– Både MBDA och Saab har den förmågan idag, men tillsammans ska vi göra något ännu vassare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.